'ovo će nas ojačati'

Prvi put nakon operacije Izraela se oglasio šef Hezbollaha: Ovo je objava rata. Nećemo stati dok rat u Gazi ne prestane

Šef Hezbollaha, Hassan Nasrallah, prvi put se obraća javnosti nakon što su eksplozije pejdžerea i voki-tokija ubile najmanje 37 i ranile još oko 3000 širom Libana.

Čini se da su eksplozije u utorak i srijedu bile rezultat višemjesečne operacije Izraela usmjerene na što više članova Hezbollaha odjednom.

Grupa je obećala da će uzvratiti Izraelu, a napad bez presedana potaknuo je strahove od rata širokih razmjera.

Hassan Nasrallah kaže da je "izraelski neprijatelj ciljao pedžere" i da je "neprijatelj prešao sve crvene linije".

Eksplozije su se "dogodile u bolnicama, u apotekama, bolnicama, na tržnicama, u trgovinama, u kućama, u automobilima", dodaje, te 'u ulicama gdje su bili brojni civili, žene i djeca'.

Smrtonosne eksplozije su "nešto drugačije", kaže on, dodajući da je ciljano oko 4.000 pejdžera i da je namjera eksplozija "ubiti 4.000 ljudi u jednom trenutku".

"Ovo je razmjer kriminala", kaže Nasrallah. "Kako možemo nazvati ovu vrstu zločinačke akcije - je li to velika operacija? Je li to genocid? Je li to masakr?".

Nasrallah sugerira da je broj poginulih i povrijeđenih mogao biti veći jer neki pejdžeri nisu bili distribuirani, a drugi nisu bili u blizini članova Hezbollaha kad su eksplodirali.

Najviši dužnosnici Hezbollaha ne nose maketu dojavljivača koji su eksplodirali i 'ono što se dogodilo nije utjecalo na naše zapovjedništvo, kontrolu ili infrastrukturu'.

Hezbollah će istražiti firme uključene u proizvodnju i prodaju pejdžera, kao i kako su distribuirani.

“Ovo bi se moglo nazvati objavom rata”, kaže on. "Dobili smo jako težak udarac, ali ovo je ratno stanje. Kroz ovo iskustvo i njegove lekcije, bit ćemo jači i moćniji."

Libanska fronta "neće stati dok ne završi rat u Gazi", rekao je.