raskol u trojci

Burno u Vladi KS zbog zdravstvenih radnika: NS prozvala NiP i SDP zbog ‘populizma’ jer su podržali povećanje satnice, javio se i Forto

Vlada Kantona Sarajevo donijela je na današnjem zasjedanju odluku o povećanju satnice zdravstvenim radnicima.

Protiv ove odluke bila je samo Naša stranka. I oni stoje pri svojoj odluci.

Oni su sad objavili saopćenje u kojem kažu da su na strani pacijente, ali ne na povećanju plaća.

"Čvrsto stojimo iza odluke naših članova Vlade Kantona Sarajevo. Kada moramo birati između pacijenta, kvalitete usluge i dostupnosti lijekova za pacijente sa jedne strane, i povećanja plata zdravstvenim radnicima sa druge strane, stojimo na strani pacijenta. Zakonski predviđeni rok za pregovaranje oko novog kolektivnog ugovora je za nekoliko mjeseci i tada se moglo razgovarati o platama. Fokus moraju biti pacijenti. Žao nam je što su se naši koalicioni partneri odlučili na ovaj potez. Ne smijemo se voditi populizmom, izbornim strahom i predizbornim kampanjama, moramo odgovorno voditi ustanove", istakli su u saopćenju.

Oni dalje navode da većina građana KS ima primjedbe na zdravstvo.

"Upravo te usluge nam moraju biti na prvom mjestu, ne izbori. Ne trebamo biti vođeni strahom od protesta, ne smijemo donositi odluke koje će u konačnici ići preko leđa građana. Politika ne smije biti samo takmičenje u popularnosti i populizmu, već treba biti takmičenje u odgovornosti", poručuju iz Naše stranke.

Podsjetimo, ranije su ministri iz SDP-a i NiP-a pristali da se ispune zahtjevi zdravstvenih radnika, dok su ministri iz NS-a na čelu sa premijerom Ukom bili protiv.

Uk je tvrdio da para nema i da Vlada ne bi trebala pristati na ucjene zdravstvrenih ranika jer imaju važeći kolektivni ugovor.

Zanimljivo da se oglasio i predsjednik Naše stranke Edin Forto.

"Nikad nećemo preći u populiste i dijeliti pare pred izbore. Danas smo preglasani. Koalicijsko djelovanje je teško i javnost treba da zna ko je ko i da sudi na osnovu jasnih stavova svih stranaka u koaliciji. Čestitam premijeru Nihad Uk i druga dva člana vlade iz Naša stranka na hrabrom stavu. Ne bojimo se sindikata ni nepopularnih odluka. Radnici u zdravstvu su bitni, ali pacijenti su najbitniji", rekao je Forto.