POVRATAK PRINCEZE OD WALESA

Nakon završetka hemoterapije Kate Middleton se vratila kraljevskim dužnostima

Princeza Kate učestvovala je u utorak u Windsoru na sastanku o djetinjstvu, vrativši se službenim dužnosnima nekoliko dana nakon završetka hemoterapije. Supruga princa Williama, nasljednika britanskog prijestolja, ponovo je u službenom izviještaju obaveza kraljevske porodice, prvi put od 9. septembra kada je u video poruci objavila da je završila s hemoterapijom.

"Princeza od Walesa održala je ovo poslijepodne sastanak o djetinjstvu u dvorcu Windsoru", navodi se u izviještaju objavljenom u utorak navečer. Riječ je, po pisanju britanskih medija, prvoj službenoj aktivnosti ove godine 42-godišnje princeze, čiji će program rada biti još neko vrijeme ublažen.

Princeza Kate iznenada se povukla iz javnosti nakon Božića 2023. Hospitalizirana je u januaru zbog operacije abdomena, a u martu je objavila da boluje od raka, ali nije rekla koje vrste. U javnosti se prvi put ponovno pojavila 15. juna na rođendanskoj paradi kralja Charlesa. Pozdravila je mnoštvo s balkona Buckinghamske palače s kraljevskom porodicom.

Potom je početkom jula bila na finalu Wimbeldona gdje je pobjedniku, Špancu Carlosu Alcarazu, uručila trofej. Objavivši 9. septembra da je završila s hemoterapijom, Kate je rekla da se želi "brzo vratiti na posao i nastaviti s javnim aktivnostima u mjesecima koji dolaze kada bude mogla".

"Kako se ljeto bliži kraju, ne mogu vam opisati kakvo je olakšanje što sam konačno završila svoju hemoterapiju", istaknula je princeza od Walesa dok šeće sa svojom porodicom.

"Moj put do izlječenja i potpunog oporavka je dug i moram nastaviti svaki dan biti hrabra", dodaje Kate te kaže da je uprkos teškim trenucima njezino iskustvo dalo "ponovni osjećaj nade i cijenjenja života".