ZNATE LI IH PROČITATI?

S novim propisima raste i broj simbola na automobilskim gumama

Mijenjaju se propisi, ali i tehnologije. Prvi su sve stroži – posebno po pitanju sigurnosti i ekologije – a drugi sve napredniji. Zajedno, cilj im je cestovni promet učiniti što sigurnijim i učinkovitijim, bilo da je riječ o benzinskim, dizelskim ili električnim vozilima. Početkom ove godine Goodyear je na svojim gumama počeo koristiti novu oznaku EV-Ready. Ta je oznaka postavljena na bočnu stijenku svih novih zamjenskih guma za osobna vozila. Cilj je, kažu, vozačima ukazati da su spremni za sve tipove vozila, bez obzira na pogonski sklop, jer Goodyear prati trendove mobilnosti koji predviđaju povećanje upotrebe električnih vozila (EV) i punjivih hibridnih vozila (PHEV). Poduzeće S&P Global predviđa da će do 2029. godine čak 97 posto novoproizvedenih vozila u Evropi biti barem djelomično elektrificirano, od čega će 61% biti potpuno električno. Stoga i proizvođači pneumatika - kako bi vozačima električnih vozila pružili optimalnu izdržljivost, tišu vožnju i produženi vijek trajanja guma, razvijaju tehnologije za električna vozila, zajedno s onima s drugim pogonskim sklopovima, budući da će duži period na cestama biti čitava paleta različitih pogona i automobila. Proizvođači guma, dakle, već su spremni za nadolazeće promjene, a to podrazumijeva i neke nove, drukčije simbole na gumama.

Budući da se mnogima ni do sada nije bilo lako snaći sa svim tim slovnim, brojčanim i slikovnim oznakama, donosimo Michelinove upute kako očitati podatke s gume. Zašto je to bitno znati? Zato da možete očitati dimenzije s gume i njezino maksimalno opterećenje i brzinu te saznati marku, vrstu i tip guma prema podacima koji se nalaze na samoj gumi. Također, korisno je znati što znači simbol planinskog vrha s pahuljom snijega, slova M+S, kao i značenje OE oznake. Za većinu informacija o gumama, valja pogledati njihove bočne stijenke jer upravo se tamo nalaze brojne alfanumeričke šifre i simboli. Te oznake pružaju važne podatke o upotrebi guma i njihovoj zamjeni. Prvi važan podatak onaj je o dimenzijama gume, a definiran je brojkama i slovima. Kod slovnih oznaka, P označava gumu za osobni automobil, LT za ekonomska vozila, C gume za komercijalna kombi vozila, dok su oznake XL, HL ili Reinforced na gumama koje imaju kapacitet opterećenja veći od uobičajenog za njihovu dimenziju. Takve gume treba zamijeniti gumama istih funkcija. Možete naići još na oznaku T, predviđenu za privremenu rezervnu gumu manjih dimenzija.

Iza oznaka na gumama kriju se podaci o omjeru širine i visine gume. Primjerice, 205 / 55. Ovo su važne oznake na gumama koje će vam pomoći da pronađete odgovarajuće gume kad dođe vrijeme za njihovu zamjenu. Prvi od dvaju brojeva nazivna je širina presjeka gume. Navedena je u milimetrima, a označava udaljenost između unutarnje i vanjske bočne stijenke gume. Primjerice, 205 znači da je nazivna širina vaše gume 205 mm. Drugi broj predstavlja omjer visine bočne stijenke gume i širine gume. Izražen je u postocima. Primjerice, 55 predstavlja visinu bočne stijenke, između vrha gazećeg sloja i felge, što je 55 % širine gume. S gume možete očitati i podatke o strukturi i promjeru točka – poput oznake R 17. Ove oznake na gumama, naime, obično sadrže slovo i broj. Slovo R označava da je unutrašnja struktura gume radijalna. Broj iza slova je u colima i označava promjer točka na koji se montira predviđena guma. Među oznakama na pneumatiku je i onaj o maksimalnom opterećenju i brzini gume. To je broj iza kojeg slijedi slovo, npr. 91 V. To je oznaka opterećenja gume te prikazuje najveće dopušteno opterećenje (u kg) koje jedna guma može podnijeti. Oznaka brzine gume (V) kod je koji označava maksimalnu brzinu pri kojoj guma može podnijeti maksimalno opterećenje. Ako je na bočnoj stijenci gume ispisana riječ „tubeless”, to znači da toj gumi nije potrebna zračnica. Suprotno tome, natpis „tube type” znači da je gumi potrebna zračnica. Sklop bez zračnice je lakši, smanjuje potrošnju goriva i često je pouzdaniji po pitanju oštećenja do kojih može doći kad postoji zračnica.

Ono što vozače najviše zanima kad kupuju gume za svoje automobila je kada je ona proizvedena. Zato valja pogledati šifru datuma gume, koja se prikazuje u polju DOT (eng. Department Of Transportation), gdje se nalaze i ostale oznake za gume. Prve šifre odnose se na uvjete koji moraju biti ispunjeni na američkom tržištu. Šifra datuma prikazuje se na kraju, a sadrži četiri broja. Prva dva broja označavaju sedmicu, a zadnja dva godinu proizvodnje gume. Primjerice, ako je šifra datuma gume 4723, to znači da je guma proizvedena u 47. sedmici 2023. godine. Što se tiče kraja životnog vijeka gume, navode iz Michelina, jedini pokazatelj jest njena istrošenost. Istrošenost se mjeri uz pomoć indikatora istrošenosti. To su male ripne visine 1,6 mm koje se nalaze između profila gaznog sloja na gumi.