press trojke

Forto: Zagovoram da se BiH jako zadužuje. Ne želim donaciju starog tramvaja, želim da kupujemo nove

Predsjednik Naše stranke Edin Forto kazao je na press-konferenciji da je on zagovornik da se BiH jako zadužuje.

On je govorio na press-konferenciji Trojke na kojima su govorili o lažima opozicije, posebno o zaduženosti vlasti u BiH.

"Niti je Kanton Sarajevo prezadužen, niti FBiH niti je država BiH. Zagovaram da se jako zadužuje BiH na svim nivoima vlasti, kako bi izgradili infrastrukturu. Ne želim više donacije starog tramvaja 50 godina. Želim novi tramvaj koji ćemo platiti", rekao je Forto.

Forto: Opozicija oborila Plan rasta (Foto: Raport)

"U eurozoni je zaduženost 86 posto. Kako ćemo kupiti nešto novo ako se nećemo zadužiti? Pa je li treba da štedimo 20 godina da skupimo za tramvaj?", pitao je Forto.

On je rekao da zaduženje nije jedini način te da su tu bespovratna sredstava iz Plana rasta.

"Koji nam je zaustavljen zahvaljujući opoziciji. Oni će spaliti sve oko nas samo da bi pokazali da mi ne znamo. SDA-ovi premijeri su glasali protiv toga. Premijer USK je bio protiv i pitam da li je mjera unaprijeđene graničnih prelaza dobro za USK? Pa svaki dan nas građani pitaju kada ćemo smanjti čekanje na granici. I iz SDA kažu ne želimo to.

Iz ZDK kažu nema ništa naših projekata. Čuli ste za Korirodr 5c, ima i drugi koridor. Željeznički i najveći dio prolazi kroz ZDK i on to ne želi.

Najveća pruga u BiH koja nema struju je u Tuzlanskom kantonu. Oni ne žele tu elektrifikaciju koja je u Planu rasta. Tu je obnova cijele pruge u TK, 400 miliona eura, a 200 eura nam poklanjanju. Je li vi možete vjerovati da ovo nemamo jer neki ljudi misle da nam ne treba. Ja se teško iznerviram, ali ovo su stvari koje me iznerviraju", naveo je Forto.