derbi svih derbija

Groznica trese Istanbul, Fenerbahce dočekuje Galatasaray: Sve su oči uprte u Džeku. Ovo su statistike

U Istanbulu će sutra biti odigran interkontinentalni fudbalski derbi između Fenerbahcea i Galatasaraya, u šestom kolu turske Super lige, a oči navijača uprte su u napadače dva kluba.

Fenerbahce, koji je u sezonu ušao pod upravom svjetski poznatog portugalskog trenera Josea Mourinha, ima četiri pobjede i jedan remi u prvih pet kola Super lige. Trenutno je drugi na tabeli s 13 bodova.

Galatasaray, turski šampion posljednje dvije sezone, uspio je dobiti pet od pet utakmica i na Kadikoy (stadion Fenerbahcea op.a.) dolazi kao lider na tabeli s 15 bodova.

Ljubitelji fudbala gledat će veliki okršaj u derbiju gdje će se sastati dva velikana turskog fudbala. Edin Džeko u Fenerbahceu i Victor Osimhen u Galatasarayu imena su od kojih će se sigurno najviše očekivati.

Džeko ključni igrač Fenerbahcea

Edin Džeko, bh. centarfor žuto-tamnoplavog tima, bit će najveća nada svog tima.

Džeko, koji je prošlu sezonu završio s 24 gola u ukupno 45 zvaničnih utakmica, počeo je odlično i ovu sezonu. Napadač, koji je odigrao pet utakmica u Superligi i četiri utakmice u Evropi, postigao je ukupno osam golova. Džeko je trenutno najbolji strijelac svog tima.

U Super ligi Džeku prate Dušan Tadić i Fred s po tri gola te Allan Saint-Maximin i Youssef En Nesyri s po jednim golom. U evropskim utakmicama po jedan gol postigli su Irfancan Kahveci, Sebastian Szymanski i Ferdi Kadioglu koji je napustio tim.

Novi napadač Galatasaraya Michy Batshuayi biće u potrazi za golom protiv svog bivšeg tima Fenerbahcea.

Belgijski napadač, koji je ranije igrao za Besiktas i Fenerbahce u Turkiye, potpisao je za žuto-crveni tim na početku sezone. Batshuayi je postigao dva gola u pet utakmica Super lige sa svojom novom ekipom.

Icardijev status će biti poznat sutra

Još nije jasno da li će argentinska zvijezda Mauro Icardi, koji se oporavlja od povrede, moći igrati.

Icardi, koji je u posljednje dvije sezone postigao 56 golova u 79 zvaničnih takmičenja za žuto-crveni tim, oporavio se od povrede i počeo da trenira s timom. Trener Okan Buruk donijet će konačnu odluku o iskusnom centarforu, kojem nedostaju utakmice i treninzi.

Icardi, koji je postigao tri gola u pet mečeva protiv Fenerbahcea, biće jedna od najvažnijih golgeterskih nada za Galatasaray ako bude igrao.

Novi napadač Galatasaraya Victor Osimhen igrat će protiv Fenerbahcea.