AmCham BiH

Hitno potrebne izmjene deviznih propisa u BiH: Zbog tih prepreka svakodnevno gubimo značajne strane investicije

Trenutni propisi, uvedeni prije mnogo godina, sadrže niz nelogičnih ograničenja koja otežavaju plaćanje i primanje deviza iz inozemstva

Na okruglom stolu koji je održan danas u Sarajevu u organizaciji Američke trgovačke komore u BiH (AmCham BiH) zaključeno je da zastarjeli devizni propisi predstavljaju ozbiljnu prepreku za efikasno funkcionisanje platnog prometa s inostranstvom, te je istaknuta hitna potreba za njihovom izmjenom.

Navedeno je da trenutni propisi, uvedeni prije mnogo godina, sadrže niz nelogičnih ograničenja koja otežavaju plaćanje i primanje deviza iz inozemstva, što predstavlja problem i za građane, i za privredu.

Predsjednik VTKBiH Vjekoslav Vuković naglasio je kako zbog tih prepreka Bosna i Hercegovina svakodnevno gubi značajne strane investicije.

Izvršna direktorica Vijeća stranih investitora Sanja Miovčić dodala je da, s obzirom da većina njihoviih članica dolazi iz zemalja EU, mogu dati značajan doprinos zajedno sa ostalim akterima prilikom procesa usklađivanja zakonodavstva u oblasti platnog prometa i deviznog poslovanja sa direktivama i propisima EU.

Učesnici okruglog stola složili su se da je sada pravi trenutak za reformu deviznih propisa, posebno u kontekstu priprema za pristupanje SEPA prostoru (Single European Payment Area).

Predsjednik Udruženja banaka BiH Edis Ražanica rekao je da bi taj korak omogućio brže, jednostavnije i sigurnije transakcije na međunarodnom tržištu, što bi dodatno potaknulo ekonomski rast i privuklo investicije u BiH.

Generalni sekretar AmCham BiH Nedim Hamzić poručio je da, s obzirom na posljedice koje odsustvo efikasnog deviznog sistema ima po privredu, zajednički nastup partnerskih organizacija poput današnjeg smatra ključnim u procesu dizanja svijesti i djelovanja na polju unapređenja propisa o deviznom poslovanju i integracije u međunarodne platne sisteme, prije svega SEPA prostor.

Kao rezultat tog događaja, uskoro će nadležnim institucijama biti upućena inicijativa s konkretnim prijedlozima za izmjene deviznih propisa, saopćeno je iz AmCham BiH.