eu pravila

Tačka na i na motore s unutrašnjim sagorijevanjem

EU propisuje da proizvođači automobila više ne smiju na tržište stavljati nove modele s motorima s unutrašnjim sagorijevanjem od 2035. nadalje. Ali neke marke završavaju ranije. A zadnja vrata za spas motora s unutrašnjim sagorijevanjem trebaju ostati otvorena.

Do 2035. godine u EU će prestati prodaju automobila s motorima s unutrašnjim sagorijevanjem. Svi proizvođači automobila koji opslužuju evropsko tržište moraju se pridržavati ovog zakonskog zahtjeva. U skladu s tim, većina marki već se pozicionira kao isključivo električne. No, dok neki već ciljaju na raniji izlazak iz svijeta motora s unutrašnjim sagorijevanjem nego što zakon zahtijeva, drugi još ne komentiraju svoje planove za postupno ukidanje motora s unutrašnjim sagorijevanjem.


Ne moraju jer je dogovoren kompromis s Evropskom komisijom kada je riječ o odluci o postepenom ukidanju motora s unutrašnjim sagorijevanjem 2035. godine. U budućnosti bi mogla postojati posebna regulativa za sintetička goriva. To bi značilo da bi i nakon 2035. godine bilo moguće registrirati nove automobile s ovim motorima.

Međutim, Komisija je priznala da će preispitati odluku 2026.