nakon pressa trojke

SDA uzvraća udarac: ‘Novalićeva Vlada prvo je riješila dubiozu koju je ostavio Nikšić, pa onda unaprijedila stanje u FBiH’

Vlada FBiH, povećanje penzija

Stranka demokratske akcije (SDA) danas je u saopćenju za javnost navela kako je Vlada premijera Fadila Novalića u osam godina "prvo riješila dubiozu koju je iza sebe ostavio Nermin Nikšić, a zatim unaprijedila stanje u Federaciji BiH u svim segmentima".

"U Novalićevim manadatima stabilizirani su budžet FBiH i penzioni fond koji je bio na izdisaju, BDP i industrijska proizvodnja su konstantno rasli, najveća javna preduzeća su poslovala pozitivno, pokrivenost uvoza izvozom je bila na rekordnom nivou i na kraju je nametnutoj Nikšićevoj vladi ostavljen akumulirani suficit u budžetu od preko 530 miliona", ističe SDA u saopćenju za javnost.

Poručuju da za osam godina Novalićevog mandata struja nije nijednom poskupjela, penzije su redovno i vanredno povećavane, nije raslo zaduženje.

Kako dalje navode, na državnom nivou u tom periodu, djelovanjem SDA prema Ustavnom sudu BiH, zaustavljeni su udari na ustavno-pravni poredak, a naša država je dobila kandidatski status za EU i konačno postala kandidat za punopravno članstvo u NATO-u.

"Nametnuta Nikšićeva vlada je 'uspjela' u osam mjeseci 2023. godine da potroši kompletan suficit ostavljen od Novalićeve vlade i budžet FBiH gurne u dodatni minus od skoro 50 miliona. Penzioni fond je ponovo u krizi, nema povećanja penzija niti će ih biti, javna preduzeća posluju negativno i proizvode enormne dugove, BDP je trostruko manji u odnosu na posljednje dvije godine Novalićevog mandata, industrijska proizvodnja je pala za 9 posto, pokrivenost uvoza izvozovom konstantno pada", tvrdi SDA.

Iz te stranke su stava da se "pred našim očima događa potpuni zastoj NATO i EU puta, Dodik se nije promijenio kako su nas ubjeđivali i živimo najtežu političku krizu od Dejtona".

"Od Trojkinog preuzimanja vlasti svi bitni ekonomski pokazatelji su u padu, a rastu cijene struje, telekom usluga i hrane, zaduženje FBiH i dubioza u budžetu. Rastu i plate premijera i ministara i njihov vozni park. Raste broj pozicija koje su prepustili SNSD-u i HDZ-u, kao i broj neispunenih obećanja poput minimalne plaće od 1.000 KM. Paralelno s tim raste i količina nesuvislih opravdanja i laži, koje čelnici Trojke svakodnevno plasiraju u javnost", navodi SDA.

U vezi sa današnjom konferencijom za medije lidera Trojke, SDA u saopćenju iznosi mišljenje da Trojka "potcjenjuje građane, poručujući im da više vjeruju njihovim lažima, obmanama i opravdanjima, nego revizorskim izvještajima, zvaničnim podacima i činjenicama, dakle vlastitim očima i sve praznijim novčanicima".