predizborne poruke

Trump: Ako izgubim, Jevreji će izgubiti mnogo. Ako pobijedim, zabranit ću ulazak mnogim muslimanima u SAD

Bivši američki predsjednik i republikanski kandidat na predstojećim predsjedničkim izborima, Donald Trump, rekao je na događaju u Washingtonu za borbu protiv antisemitizma da će, ako on izgubi u novembru, "Jevreji izgubiti mnogo".

“To nema smisla”, rekao je Trump o Jevrejima koji glasaju za potpredsjednicu SAD-a i demokratsku kandidatkinju Kamalu Harris, prenosi Politico.

Trump je rekao da svakom Jevreju koji glasa za nju treba pregledati glavu.

Teško mi je povjerovati, mislim da je to dijelom i navika”, istaknuo je.

Trump je rekao da bi za njega trebalo glasati 100 posto jevrejskih birača.

Naveo je da će se, ako ne pobijedi na izborima, "dogoditi mnogo loših stvari" i upozorio da će Izrael biti "iskorijenjen".

Trump je u svom govoru 7. oktobra nazvao "pozivom na buđenje za cijeli svijet" i dobio ovacije kada je pozvao Harrisa da se odrekne "svih simpatizera Hamasa".

"Budite pametni. Ovdje smo imali najgori antisemitizam godinama", rekao je Trump.

Bivši američki predsjednik rekao je da planira deportirati "strane simpatizere džihada i pristaše Hamasa" i naglasio da će ponovno uspostaviti zabranu ulaska u SAD iz niza zemalja s muslimanskom većinom.

"Izbacit ćemo ih iz naše zemlje. Zabranit ću preseljenje izbjeglica iz terorističkih područja poput Pojasa Gaze, zatvorit ćemo našu granicu i ponovno uvesti zabranu putovanja", rekao je Trump.