vrlo je opasna

Ljekar upozorava na popularnu hranu koja može uzrokovati zatajenje bubrega. Jedna je posebno opasna

Foto: Freepik

Bubrezi su važni organi u tijelu koji igraju ključnu ulogu u filtriranju otpada i održavanju cjelokupnog zdravlja, balansirajući tekućine i elektrolite te uklanjajući toksine iz krvi.

Međutim, određene uobičajene namirnice i pića mogu opteretiti bubrege, narušavajući njihovu funkciju tokom vremena. Hrana bogata natrijem, zaslađena pića i prerađeni obroci samo su neki primjeri namirnica koje mogu negativno utjecati na zdravlje bubrega i potencijalno uzrokovati bubrežne kamence.

Ljekar dr. Michael Lahey upozorio je na hranu i pića koja bismo trebali izbjegavati ako želimo podržati zdravlje bubrega.

1. Prerađeno meso (salame, kobasice i hrenovke)

Prerađeno meso, poput salama, kobasica i hrenovki, mnogima je ukusno, ali visoki novi natrija, nezdravih masti i konzervansa mogu negativno utjecati na naše zdravlje i bubrege. Takvo meso često sadrži puno soli, što može povisiti krvni pritisak i opteretiti bubrege, potencijalno uzrokujući bolest bubrega tokom vremena.

Visoki nivoi natrija također tjeraju bubrege da rade jače kako bi uravnotežili nivoe tekućine u tijelu, povećavajući rizik od oštećenja bubrega.

"Prerađeno meso sadrži toliko natrija i konzervansa da uzrokuje visok krvni pritisak, što može dovesti do zatajenja bubrega. Natrij povećava opterećenje bubrega, prisiljavajući ih da filtriraju višak soli iz tijela, smanjujući njihovu funkciju", objašnjava dr. Lahey za SheFinds.

2. Namirnice bogate oksalatima (cvekla i orašasti plodovi)

Svi volimo dobru salatu od cvekle s orašastim plodovima i špinatom, no ove namirnice, bogate oksalatima, mogu uzrokovati probleme za bubrege povećavajući rizik od bubrežnih kamenaca. Oksalati su spojevi prisutni u određenoj hrani, a kada ih pretjerano konzumiramo, mogu se spojiti s kalcijem u bubrezima i stvoriti kamence. Ti kamenci mogu čak oštetiti bubrege ako blokiraju normalno funkcioniranje.

Ako osoba ima historiju bubrežnih kamenaca, važno je paziti na unos hrane bogate oksalatima kako bi zaštitila svoje bubrege.

Lahey dodatno pojašnjava: "Iako su ove namirnice korisne u svakodnevnoj prehrani, poznato je da hrana koja potiče stvaranje oksalata doprinosi formiranju bubrežnih kamenaca. S vremenom osoba može ponovno razviti kamence, što može utjecati na strukturu i funkciju bubrega."

Dakle, iako su ove namirnice zdrave, umjerenost je ključna.

3. Zaslađena pića (gazirani sokovi i energetska pića)

Zaslađena pića postala su dio svakodnevnog života zbog svog osvježavajućeg okusa. No, pića poput gaziranih sokova i energetskih napitaka mogu naštetiti bubrezima na više načina. Ta pića sadrže puno dodanih šećera, što može dovesti do pretilosti i inzulinske rezistencije, a oba stanja povećavaju rizik od razvoja dijabetesa tipa 2 – jednog od glavnih uzroka oštećenja bubrega.

"Takva pića sadrže dodane šećere koji uzrokuju pretilost i inzulinsku rezistenciju. Oba stanja smatraju se pretečama hronične bolesti bubrega jer opterećuju filtracijsku funkciju bubrega", ističe dr. Lahey.

Stoga je ključno jesti uravnoteženu prehranu i paziti na hidraciju.