ZAPADNA OBALA

Hezbolah potvrdio smrt još jednog visokog zapovjednika. Liban: ‘Niko na svijetu više nije siguran’

Hezbolah je potvrdio da je još jedan od njihovih viših zapovjednika, Ahmed Wahbi, ubijen u jučerašnjem izraelskom napadu na Bejrut, prenosi Sky News.

Wahbi je nadgledao vojne operacije specijalnih snaga Radwan tokom rata u Gazi do početka 2024. godine.

Podsjećanja radi, Hezbollah je ranije potvrdio da je njihov viši zapovjednik Ibrahim Aqil ubijen u napadu na južna predgrađa Beiruta.

Akil je bio je tražen zbog dva bombaška napada na američke ciljeve u Bejrutu 1983. u kojima je poginulo više od 300 ljudi. Za njime je bila raspisana nagrada od sedam milijuna američkih dolara.

Dva sigurnosna izvora u Libanonu potvrdila su da je Hezbolahov veteran poginuo u zračnom napadu na južna predgrađa Bejruta tokom sastanka elitne jedinice Radvan te militantne grupe koju podržava Iran. Glasnogovornik izraelske vojske rekao je da je s njime poginulo još desetak zapovjednika Hezbolaha.

"Ta eliminacija ima za cilj zaštititi građane Izraela", rekao je novinarima, dodajući da Izrael ne traži regionalnu eskalaciju.

Niko više nije siguran

Libanonski ministar vanjskih poslova je na sastanku Vijeća sigurnosti UN-a upozorio da "niko na ovom svijetu više nije siguran" nakon napada na komunikacijske uređaje u toj zemlji.

"Ne tražimo osvetu", dodao je. "Mi samo tražimo pravdu."

Pozvao je vijeće da "okonča rat na svim frontama" - upozoravajući svijet da ne bude "nijemi svjedok" "velike eksplozije koja se nazire na horizontu".

Oglasio se i Hamas

Izrael će platiti cijenu za ubistvo glavnog zapovjednika Hezbolaha Ibrahima Aqila, saopćio je Hamas.

Opisali su to kao ‘zločin i ludost‘.