stislo ga

Dodik najavio plan za ‘preživljavanje’ RS: Objavit ćemo ga do kraja godine Moramo preživjeti ovo teško vrijeme sankcija

Predsjednik RS Milorad Dodik priznao je u podcastu agencije Srna da je situacija u ovom entitetu jako teška i da se pravi plan kako bi se situacija prevazišla.

Poznato je da RS ima velike finansijske probleme zbog sankcija rukovodstvu ovog entiteta. Niti jedna komercijalna banka ne želi davati kredite Vladi RS, zbog čega imaju ogroman proble u budžetu.

Dodik sad najavljuje plan koji će biti objavljen do kraja godine, a u kojem treba da se navodi kako da Republika Srpska 'preživi ovo teško vrijeme raznih pritisaka i sankcija, te da u takvim uslovima očuva institucionalnu snagu i zadovoljavajući stepen razvoja'.

Dodik je istakao da na tom planu radi zajedno sa timom domaćih stručnjaka i prijatelja iz inostranstva, jer su pritisci ozbiljan problem, ali da je Srpska, na sreću, napravila unutrašnje tkivo koje može da funkcioniše i u takvim okolnostima.

On je naveo da se traže i procjene nadležnih ekonomskih fakulteta i instituta s ciljem očuvanja institucionalne snage i dostignutog stepena razvoja Republike Srpske i najavio da će u narednom periodu biti razmatran i status banaka.

Dodik je naveo da bi bilo sigurnije ulaganje novca u državu, nego u banke, kojima je poručio da će raditi u skladu sa Ustavom i zakonima ili neće raditi.

Dodik je rekao da strane banke ovdje koriste domaće depozite, platni promet i ostalo da ostvare enormne zarade, te da je to daleko više sredstava nego ono što su stranci dali BiH.

"Mislim da ćemo odmah nakon izbora izaći sa nizom tih mjera. Pitat ćemo javnost šta o tome misle, jer želimo da mjere budu vlasništvo našeg naroda kao što je i Republika Srpska", istakao je Dodik.

On je naglasio da nije sretan što se uvode tihe sankcije, ali vjeruje da 'ovaj narod voli Republiku Srpsku i da shvata da sve što ne ide u stvari ne ide zbog intervencija stranaca koji žele da ukinu Republiku Srpsku i naprave BiH koja bi bila tamnica za Srbe'.