burna sjednica

Zakuhali Zahiragić i Čorbo, miljenici Sebije Izetbegović. U sve se uključio šef SDA

Augustovska drama unutar Asocijacije mladih SDA nije samo sukob suprotstavljenih strana mladeži SDA, problem je, kako saznaje Raport, mnogo dublji i čak se u sve uključio šef stranke Bakir Izetbegović.

Naime, Asocijacija mladih SDA birala je svog predsjednika i tu je došlo do sukoba u kojem je Haris Zahiragić bio jedan od glavnih likova.

Nakon famozne sjednice javno se obratio Din Začinović koji je objavio neke detalje, kazavši kako je Zahiragić prijetio njemu i još nekim mladima iz SDA, a sve sa ciljem da se za šefa omladinske organizacije instalira Faruk Turković.

"Poštovani prijatelji, kolege iz Asocijacije mladih SDA, dužan sam vas izvijestiti, zbog vaših kandidatura i podrške za mjesto predsjednika Asocijacije mladih Kantonalne organizacije SDA Sarajevo, da sam večeras (op.a. sinoć) na Skupštini onemogućen da budem biran za predsjednika Asocijacije mladih SDA Sarajevo. Po Statutu Stranke demokratske akcije, i po Pravilima izbornog postupka, potpis jedne četvrtine delegata je dovoljno za kandidaturu, što je bilo i zadovoljeno, ali je predsjedavajući Skupštine Kerim Balić spriječio delegate da glasaju za mene, već samo za kolegu Faruka Turkovića", objavio je tad Začinović.

Sjednici je kako je on objavio prisustvovao i potpredsjednik SDA Haris Zahiragić koji je psovao i vrijeđao, te svima onima oko Začinovića poručio da su završili sa SDA.

No, sam Začinović preskočio je objaviti neke detalje, koje Raport sad otkriva.

Naime, Zahiragić se na Skupštini Asocijacije mladih SDA pojavio kako bi osigurao da Turković bude izabran za šefa. On je zabranio da se kandidatura Začinovića uopće uzme u razmatranje i to uz psovke, a ono što je sve iznenadilo jeste da je vrijeđao predsjednika Općinske organizacije SDA Centar Ahemda Čorbu.

Zahiragić je kazao kako Čorbo nema muškosti, da mu nije jasno kako je to on uopće šef SDA Centar te da je posebno interesantno ako Čorbo nikad nije predmet negativnog pisanja medija dok on kupi sve 'gelere'.

Čorbo toj sjednici i nije prisustvovao, ali mu je neko od prisutnih javio da ga Zahiragić vrijeđa i da prijeti članovima njegove organizacije da su 'završili sa SDA'. Čorbo se, prema informacijama Raporta, odmah pojavio na sjednici i zatražio riječ te poručio Zahiragiću da se ako ima muškosti (korištena je vulgarnija riječ) obračuna s njim jedan na jedan i da ne prijeti Začinoviću i ostalima.

Čorbo je kazao da Zahiragić krši sva pravila imenovanjem Turkovića jer nije bilo ni izborne komisije niti su ispuštovane sve procedure i napustio sjednicu.

Zanimjivo je da i Čorbo i Zahiragić pripadaju tzv. novoj generaciji SDA i da su do sada djelovali koordinirano. Također, obojica su jako bliski bračnom paru Izetbegović i njihovi su miljenici.

Upravo zbog toga se u sve uključio i Bakir Izetbegović koji pokušava smiriti strasti između dvije glave. Navodno su objica iznijeli svoje argumente, ali još nije jasno na čiju će stranu stati Izetbegivić.