izmjena zakona

Inicijativa u Parlamentu FBiH: Zbog slučaja Kasumović tražit će se ukidanje mogućnosti otkupa kazne za bludne radnje

Raport je otkrio da je proslavljeni glumac Moamer Kasumović bludničio nad maloljetnikom

Slučaj bludničenja nad maloljetnikom koji je potresao region i koji je Raport razotkrio izbacio je na površinu svu buđavost pravosudnog sistema.

Naime, Raport je otkrio da je proslavljeni glumac Moamer Kasumović bludničio nad maloljetnikom te da je za to osuđen na godinu zatvoru koju je otkupio za 36.500 KM.

Kazna za ovo monstruozno djelo sramna je, ali gore od toga je što je bludnik svoju slobodu kupio i živi u Bijelom Polju, gdje se vratio prije nekoliko godina nakon što se u Sarajevu bio prisutan u kulturno-umjetničkom životu.

S druge strane, postoje najave da će doći do određenih izmjena i dopuna Krivičnog zakona.

"Nažalost, prema Krivičnom zakonu koji je sad na snazi, postoji mogućnost novčanog otkupa kazne zatvora za određena krivična djela kao što je bio slučaj Kasumović. Međutim, novim izmjenama i dopunama Krivičnog zakona, za koji se nadam da će doći što prije u parlamentarnu proceduru, imam informaciju, za određena krivična djela neće biti opcija da se kazna zatvora zamijeni novčanom", kazala je zastupnica SDP-a u Parlamentu FBiH Lana Prlić za Raport.

Izmjene i dopune zakona što prije

Prlić je, inače, uz kolegu Anera Žuljevića, inicijator uvođenja registra pedofila u upotrebu, koji je ove sedmice stupio na snagu.

I Predsjedavajući Predstavničkog doma Federacije BiH Dragan Mioković očekuje će dobiti na zastupničke klupe izmjene i dopune Krivičnog zakona Bosne i Hercegovine.

Naša stranka traži oštrije sankcije

"One su na tragu implementiranja Istanbulske konvencije, odnosno njenih odbredbi u Krivični zakon Bosne i Hercegovine. To su stvari koje se tiču nasilja, naravno prevencije i kažnjavanja krivičnih djela nasilja najviše prema ženama i djeci", govori Mioković.

Kaže da još nije vidio tekst te da ne može potvrditi da je u njemu ono što bi se odnosilo i na pomenuti slučaj.

"Ali ako i ne budu, evo ekskluzivno, mi u Našoj stranci razmišljamo o inicijativi kojom ćemo predložiti nova rješenja kad su u pitanju bludne radnje nad maloljetnicima, konkretno da se povećaju kazne i da se mogućnost otkupa kazna od godinu zatvora za takva krivična djela ukine", poručio je Dragan Mioković za Raport.