tenzije eskalirale

Izrael nastavio vazdušne napade na južni Liban

Izraelska vojska u subotu je izvela niz vazdušnih napada na južni Liban i regiju Bekaa.

“Sirene za vazdušni napad takođe su aktivirane u Kiryat Shmoni i nekoliko naselja u Gornjoj Galileji“, objavio je radio izraelske vojske, dodajući da je 25 raketa ispaljeno iz Libana prema sjevernom Izraelu, što je izazvalo nekoliko požara, ali bez žrtava.

Sirene su se oglasile i u Safedu i regiji Galilee Panhandle.

Izraelski Kanal 12 objavio je da je vojska izvela napade na područje rijeke Litani duboko unutar Libana, oko 30 kilometara od granice.

Dodaje se da je 45 raketa ispaljeno iz Libana prema nekoliko naselja na sjeveru Izraela za manje od sat vremena.

Raketa ispaljena iz Libana navodno je pogodila područje Birya u Gornjoj Galileji, što je navelo izraelsku vojsku da zatvori puteve i rute na sjeveru Golanske visoravni.

Libanska grupa Hezbollah saopštila je da je ispalila rakete na nekoliko izraelskih vojnih lokacija.

"Gađali smo centar 631. izviđačkog bataljona, u sastavu brigade Golani, u bazi Ramot Naftali raketama Katjuša", navodi se u saopštenju.

Hezbollah je naveo i da je gađao "Jal Al-Alam artiljerijskim granatama, direktno ga pogodivši".

Grupa je gađala i "glavnu bazu protivvazdušne odbrane Sjeverne komande u bazi Birja sa baražom raketa Katjuša", kao i bazu Zar'it raketnim oružjem, pogodivši je direktno.

Dnevni list “Yedioth Ahronoth“ objavio je da su izraelski borbeni avioni izveli više od 100 napada u posljednjem napadu na južni Liban.

"Trenutno gađamo položaje Hezbollaha u Libanu", objavila je izraelska vojska na društvenoj mreži X.

Prema libanskim državnim medijima, "izraelski neprijatelj je izvršio desetine vazdušnih napada oko gradova Sarira, Qatraneh, Shbail, Mahmoudiya i Mount Rayhan u okrugu Jezzine".

Izraelski avioni su gađali područje Ain al-Zarqa u blizini Tira i pogodili predgrađe Marwahin u okrugu Bint Jbeil.

Tenzije između Izraela i Hezbollaha pojačale su se posljednjih dana tokom eskalacije prekograničnog sukoba od početka smrtonosne ofanzive Izraela u Pojasu Gaze, u kojoj je ubijeno skoro 41.400 ljudi, uglavnom žena i djece.