harris vs trump

Harris ponovo izazvala Trumpa na dvoboj. Stigao i odgovor republikanca

Kandidatkinja za predsjednicu SAD-a Kamala Harris ponovno je izazvala svog suparnika Donalda Trumpa na još jedan TV dvoboj.

Izborni tim dopredsjednika objavio je u subotu da je Harris prihvatio poziv CNN-a za prijenos dvoboja 23. oktobra. Demokratska kandidatkinja je "spremna za još jednu priliku da dijeli pozornicu s Donaldom Trumpom", rekla je Harrisova voditeljica kampanje Jen O'Malley Dillon.


Ubrzo nakon svoje prve televizijske debate s Trumpom 10. septembra, Harris je izazvala republikanskog suparnika na drugi dvoboj - što je bivši predsjednik odbio.

"Neće biti treće rasprave", izjavio je tada Trump na svojoj online platformi Truth Social - računajući ne samo njegov dvoboj protiv Harris, već i onaj s predsjednikom Joeom Bidenom 27. juna, koji je uključivao žestoku raspravu o mentalnom stanju. Kao posljedica toga, Biden je odlučio da se više neće kandidirati.


Trump i njegov predizborni tim prvo nisu odgovorili na ponovni zahtjev za još jedan TV duel.

"Američki narod zaslužuje još jednu priliku vidjeti potpredsjednicu Kamalu Harris i Donalda Trumpa kako raspravljaju prije nego što daju svoj glas", rekao je O'Malley Dillon.

Prema anketama i većini političkih komentatora, Harris je pobijedila u prvoj debati protiv Trumpa. Brojnim ciljanim napadima republikanca je stavila u defenzivu. Tokom rasprave, Trump je također iznio rasističku i neutemeljenu optužbu da su migranti u gradu Springfieldu, Ohio, krali i jeli pse i mačke stanovnika.