zaštita

Instagram pokreće račune za maloljetnike

Kao odgovor na sve veći politički pritisak, Instagram uvodi posebne korisničke račune za maloljetnike.

One nude povećanu zaštitu privatnosti, a roditeljima bolje mogućnosti kontrole, objavila je internetska mreža internetske grupe Meta. Inovacije bi najprije bile uvedene u Sjevernoj Americi, Velikoj Britaniji i Australiji, Evropska unija (EU) bi uslijedila do kraja godine, a preostale zemlje početkom 2025.

Računi svih korisnika mlađih od 18 godina automatski bi se pretvorili u "tinejdžerske račune", rečeno je. Oni su prema zadanim postavkama postavljeni kao privatni. Tinejdžere mogu kontaktirati samo drugi korisnici te ih označiti i spomenuti u sadržaju ako ih već prate. Prilikom prikaza osjetljivog sadržaja automatski se odabire najrestriktivnija postavka.

Korisnici mlađi od 16 godina također su trebali pristanak roditelja za promjenu zadanih postavki. Osim toga, mogli bi koristiti funkciju "roditeljskog nadzora" kako bi ograničili pristup Instagramu. Bez obzira na to, tinejdžere bi podsjetili da zatvore aplikaciju nakon 60 minuta korištenja dnevno. "Obavijesti se noću automatski isključuju."

Samo u SAD-u vode se stotine tužbi protiv Instagrama, TikToka i YouTubea jer su te internetske mreže ovisne o maloljetnicima. Studije pokazuju da također potiču depresiju, anksioznost i probleme s učenjem. U američkom Kongresu su stoga predstavljena dva zakona za bolju zaštitu maloljetnika na internetu.