VALUTNO TRŽIŠTE

Euro ojačao prema dolaru zbog pogrešne procjene kamatnih stopa

Na valutnim je tržištima kurs dolara prema euru prošle sedmice pao jer je američka centralna banka smanjila kamatne stope agresivnije nego što se očekivalo.

Dolarov indeks, koji pokazuje vrijednost američke prema šest najvažnijih svjetskih valuta, prošle je sedmice oslabio 0.4 posto, na 100.74 boda, blizu najnižeg nivoa u godinu dana.

Pritom je kurs dolara prema euru pao 0.8 posto, pa je cijena eura dosegnula 1.1160 dolara. No, američka je valuta ojačala prema prema japanskom jenu, za 2.1 posto, pa je njezin kurs skočio na 143.85 jena.

Zašto je pao kurs dolara prema euru?

Kurs dolara prema euru znatno je pao jer je Fed u prvom popuštanju monetarne politike nakon četiri godine smanjio kamate više nego što se očekivalo.

Na tržištu se, naime, procjenjivalo da će centralna banka kamate smanjiti za 0.25 postotnih bodova, no njezini čelnici odlučili su cijenu novca srezati za agresivnih 0,50 postotnih bodova, u raspon od 4.75 do 5 posto.

Čelnici Feda poručili su nakon redovne sjednice da se inflacija postupno spušta prema ciljanom nivou od 2 posto i da su sada rizici po njihove ciljeve u vezi tržišta rada i inflacije uravnoteženi.

Dolar porastao prema japanskom jenu

I dok je prema euru oslabio, dolar je prema japanskom jenu snažno porastao.

Japanska se valuta našla pod pritiskom jer je tamošnja centralna banka ostavila kamatne stope nepromijenjene, dok je dio ulagača očekivao daljnje zaoštravanje monetarne politike zbog jačanja inflacije.

Slične vijesti