U STOTOJ GODINI

Preminuo je David Graham poznat po glasovima likova iz ‘Pepe Pig‘

David Graham rođen je u Londonu, a mnogima je poznat po svojem glasu koji se mogao čuti u crtanim filmovima kao što su to "Pepa Pig“, a također je "dao“ glas zlim Dalekima u "Doctoru Whou“ i oživio likove lutaka Thunderbirdsa, uključujući akvanauta Gordona Tracyja, naučnika Brainsa i vozača Lady Penelope, Aloysiusa “Noseya” Parkera, u seriji u kojoj tajna organizacija je pokušala spasiti svijet piše The Guardian.

TV producent Jamie Anderson, sin tvorca "Thunderbirdsa" Gerryja Andersona, rekao je za novinsku agenciju PA Media kako je vrlo tužan što mora potvrditi da je David preminuo u dubokoj starosti od 99 godina.

"Prije samo nekoliko sedmica bio sam s 2000 Andersonovih fanova na koncertu Gerryja Andersona u Birminghamu gdje smo mu otpjevali sretan rođendan, a sada, samo nekoliko sedmica kasnije, napustio nas je. David je uvijek bio ljubazan i velikodušan sa svojim vremenom i svojim talentom, a ima je stvarno velik dar. Jako će nam nedostajati“, nadodao je Jamie.

Graham se u televizijske zvučnike vratio kao Parker za ITV-jev remake "Thunderbirds Are Go“, koji se emitirao između 2015. i 2020., ali ne i za akcijski film iz 2004., u kojem je Ron Cook preuzeo njegovu ulogu. Originalni "Thunderbirds“, koji je započeo 1965., kreirali su Gerry Anderson, koji je umro 2012., i njegova druga žena, Sylvia koja je „dala“ glas Lady Penelope. Ona je preminula 2016. godine.

“David nam je uvijek bio divan prijatelj ovdje u Anderson Entertainmentu. Jako ćeš nam nedostajati, Davide. Naše su misli s Davidovim prijateljima i porodicom“, objavio je službeni račun Davida Grahama na X-u.