srbija

Uništena granata iz Prvog svjetskog rata pronađena u centru Beograda

Pripadnici Sektora za vanredne situacije Ministarstva unutrašnjih poslova Srbije bezbjedno su dislocirali i u Deliblatskoj pješčari uništili artiljerijsku granatu zaostalu iz Prvog svjetskog rata, koja je 19. septembra pronađena prilikom građevinskih radova u Vlajkovićevoj ulici u Beogradu.

Potpredsjednik Vlade Republike Srbije i ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić izjavio je da je granata, teža od 280 kilograma, pronađena tokom izgradnje podzemne garaže na dubini od osam metara.

“Inače dosta ovih eksplozivnih sredstava se nalazi širom Srbije, a specifičnost ove je što se nalazila baš u centru Beograda i to odmah pored Narodne skupštine, gdje prolaze ljudi, odvija se život, blizu su stambene i poslovne zgrade“, izjavio je Dačić i naglasio da je specijalistički tim Sektora za vanredne situacije odmah analizirao situaciju, i uz sve mjere opreza, obezbijedio zonu od 200 metara kako bi granata bila uklonjena.

Prema riječima Dačića, pripadnici Sektora za vanredne situacije od početka ove godine bezbjedno su uklonili i uništili šest velikih avio-bombi, od kojih su dvije bile teže od tone.

U akciji “Vlajkovićeva” učestvovalo je oko 130 pripadnika Ministarstva unutrašnjih poslova - Sektora za vanredne situacije, Policijske uprave za grad Beograd, Uprave saobraćajne policije, kao i pripadnici Zavoda za urgentnu medicinu, Komunalne milicije, Parking servisa i ostalih nadležnih službi.