PET LOŠIH BOJA

Nikad ne kupujte ovakvu posteljinu, nećete se dobro naspavati

Znate li da boje u životnom prostoru utječu na naše raspoloženje? Iako je odabir boje prvenstveno individualan, pokazalo se da različite nijanse izazivaju određene emocije, stoga je vrlo bitno koje ćete boje unijeti u svoj dom. Terapeuti iz specijalizirane terapeutske ordinacije smještene u Greenwood Villageu u Coloradu tvrde kako žuta, narančasta, crvena i ostali topliji tonovi mogu izazvati osjećaje od ugode do ljutnje, dok su hladniji tonovi poput plave, zelene ili ljubičaste povezani s osjećajima tuge ili smirenosti.

Iako bi općenito pravilo bilo da u svoj dom unesete hladnije boje kako biste stvorili spokojno i pozitivno okruženje, treba imati na umu da, uređujete li spavaću sobu prvi put, nijanse koje odlučite koristiti na zidovima, dekoru ili posteljini mogu utjecati na vaše raspoloženje i san. Tako biste se prilikom odabira boje za posteljinu mogli iznenaditi nijansama koje biste trebali izbjegavati. One mogu odgovarati određenom stilu koji pokušavate postići, ali mogu biti razlog zašto se ne možete dobro naspavati. House Digest sastavio je popis boja koje biste trebali izbjegavati…

Ljubičasta

Ljubičasta potiče osjećaj kreativnosti i tajanstvenosti, što je već loš znak ako tu boju koristite na svojoj posteljini. Ona je povezana s duhovnošću pa bi vas, tvrdi Colours Explained, moglo držati budnima cijelu noć razmišljajući o svemu i svačemu. Ako kupite ljubičastu posteljinu, sigurno ćete imati čudne živopisne snove ili noćne more, tvrdi Casper. Ne samo da će vam ukrasti san, već vas također može učiniti tužnim ili frustriranim. Možete se radije odlučiti za svjetlije nijanse ljubičaste, poput lavande, kako bi vam pružile smirenije emocije.

Bijela

O bijeloj u interijeru "lome se koplja". Neki tvrde da djeluje previše sterilno, a nekima je omiljena kao baza koju nadograđuju drugim koloritnim elementima. Što se tiče bijele posteljine, ta bi se kupnja mogla pokazati pogrešnim potezom. NewsBeezer tvrdi da bijela posteljina može utjecati na razinu melatonina i poremetiti vam raspored spavanja. Riječ je o hormonu odgovornom za regulaciju cirkadijalnog ritma vašeg tijela koji upravlja prirodnim ciklusom spavanja. Bijele posteljine mogu prevariti vaš mozak da misli da je noću dan, sprečavajući vas da zaspite ili pak otežavati buđenje.

Crvena

Crvena je povezana s osjećajem odvažnosti, energije, strasti, ali i zavisti. Pobuđuje razne emocije kada ste u blizini elemenata s tom bojom, posebno kada spavate. Zbog crvene se možete osjećati tužno ili ljutito bez razloga, a to bi vas, prema značenju boja, moglo držati budnima noću. Osim toga, crvena posteljina također može privući stjenice, navodi Medical Daily. Pokušajte stoga ciljati prema žutoj ili zelenoj posteljini kako ne biste imali problema sa stjenicama, a crvenu sačuvajte za detalje i ukrase.

Crna

Crna je tajanstvena i moćna, ali može donijeti negativne emocije kao što su tuga i strah. Iako vas bijele plahte mogu natjerati da ostanete budni, plahte tamnijih boja poput crne također mogu imati isti učinak, a usto izazivaju i negativne osjećaje, navodi The Sleep Doctor. S crnim plahtama soba može djelovati sofisticirano i elegantno, ali vas ujedno mogu spriječiti da se osjećate opušteno i ugodno kada je vrijeme za spavanje. Umjesto na posteljini, crnu upotrijebite na komadu namještaja ili ukrasnom predmetu.

Smeđa

Iako u svom domu možete koristiti razne nijanse smeđe, što je trenutačno vrlo popularna paleta boja u svijetu interijera, najbolje je kloniti se tamne, smeđe posteljine. I one, slično crnoj, mogu izazvati negativne osjećaje i spriječiti vas da dobro spavate cijelu noć. Smeđa može biti savršena kao boja pozadine za namještaj, ali nešto što vas pokriva dok spavate nije najbolja opcija. Verywell Mind navodi da se smeđa povezuje s tugom i usamljenošću, što je nešto što želite izbjeći osjećati dok spavate. Ako odlučite koristiti smeđu boju u svojoj spavaćoj sobi, uparite je s nijansama plave kako biste ju povezali sa zemljanim tonovima.