IZNENAĐUJUĆI TRIK

Ne želite plaćati velike račune za vodu? Rješenje je samo jedna obična plastična flaša

Svake godine svjedočimo poskupljenjima komunalija; računi za vodu, struju i plin rastu brzinom koje plaće i mirovine teško mogu pratiti. Stoga nije čudno kad se ljudi na različite načine pokušavaju snaći kako bi smanjili iznose računa koji im svakog mjeseca dolaze u poštanski sandučić.

Štednja je prva na popisu mogućih rješenja. Podesiti sobni termostat na nekoliko stepeni nižu vrijednost, tuširati se umjesto napuniti kadu, gasiti nepotrebna svjetla u kući ili stanu… Ali postoje i trikovi kojima vam se kvaliteta života neće umanjiti, ali ćete svejedno zaštedjeti ponešto na računima za komunalije.

Jedan od takvih trikova je ograničavanje količine vode koju ispuštate nakon nužde u wc šolju. Većina modernih vodokotlića nudi mogućnost izbora hoćete li pustiti manju količinu vode ili cijeli sadržaj vodokotlića, ali ova vam metoda omogućuje i dodatnu uštedu.

Naime, prosječni vodokotlić je zapremine 9 litara, s mogućnošću podešavanja od 4 ili 6 do 9 litara. Neki vodokotlići tu mogućnost nemaju, ali to možete riješiti ovim jednostavnim trikom. Dovoljno je da otvorite poklopac vodokotlića, zatvorite ventil za dovod vode i ispraznite vodokotlić.

Zatim uzmite jednu praznu plastičnu bocu od pola litre, napunite je običnom vodom, zavrnite čep i stavite je u vodokotlić tako da ne smeta mehanizmu za punjenje. Zatim odvrnete ventil za dovod vode i pustite da se vodokotlić napuni. Plovak će se vratiti u normalnu poziciju, a vi ćete ubuduće trošiti pola litre vode manje po ispiranju.

Iako se čini malo, kroz godinu će se nakupiti dovoljno da se ušteda na količini vode vidi i na vašem računu za vodu.