UKRAJINSKI PREDSJEDNIK

Zelenskij objavio detalje svog “plana pobjede”

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenskij pozvao je američkog kolegu Joea Bidena da dopusti Ukrajini da izvede dalekometne napade unutar Rusije koristeći oružje koje im je isporučio SAD te da osigura "mjesto u historiji" tako što će "ojačati Ukrajinu" prije nego što napusti dužnost. Govoreći prije ključnog puta sljedeće sedmice u Washington, gdje će se sastati s Bidenom te predsjedničkom kandidatkinjom Kamalom Harris, kao i obratiti se UN-u, Zelenski je rekao da će predstaviti "plan pobjede" za završetak rata.

Njegova vizija "pravednog mira" još nije objavljena, no Zelenski je rekao da plan uključuje izvođenje dubokih udara zapadnim projektilima unutar Rusije - nešto na šta su London i Washington do sada odbili pristati. Ujedinjeno Kraljevstvo je dalo naslutiti da je spremno dopustiti Ukrajini korištenje britanskih krstarećih projektila Storm Shadow, no Bijela kuća ostaje skeptična. Britanski premijer Keir Starmer nije uspio riješiti to pitanje tokom privatnih razgovora s Bidenom prošle sedmice u Washingtonu.

Zelenskij je potvrdio da nije bilo zelenog svjetla uprkos mjesecima diplomatskih napora. "Ni SAD ni UK nam nisu dopustili korištenje tog oružja na ruskom teritoriju, protiv bilo kojih ciljeva i na bilo kojoj udaljenosti", rekao je.

Na pitanje kako će pokušati uvjeriti Bidena kada se sretnu u četvrtak, Zelenskij je spomenuo činjenicu da je Biden u prošlosti "mijenjao svoja mišljenja nakon teških rasprava". Neki članovi njegovog tima podržavaju napade, rekao je - što je "već postignuće". "Biden može ojačati Ukrajinu i donijeti važne odluke kako bi Ukrajina postala snažnija i zaštitila svoju neovisnost dok je on predsjednik SAD. Mislim da je to historijska misija", rekao je Zelenskij.

Zelenskij je rekao da će "vrlo vjerojatno" imati sastanak s Donaldom Trumpom u četvrtak ili petak. "Naši timovi su u kontaktu. Neću gledati u budućnost, ali mislim da će to biti važno za obojicu", rekao je.

"Operacija u Kursku je bila uspješna"

Zelenskij je opisao prošlomjesečnu ukrajinsku inicijativu u ruskoj regiji Kursk kao uspjeh, sugerirajući da bi ona mogla postati dio budućih pregovora. Rekao je da je operacija spriječila Moskvu da pokrene vlastiti napad na ukrajinsku sjevernu pokrajinu Sumi. "Neprijatelj je bio prisiljen premjestiti 42.000 vojnika s drugih dijelova fronta", dodao je.

Priznao je da situacija na istoku Ukrajine ostaje teška te da Kijev treba dalekometno oružje kako bi se suprotstavio ruskim napadima kliznim bombama iz zraka. "Te bombe uništavaju sve", rekao je.

Zelenskij je o svom planu rekao da i "operacija Kursk" igra ulogu u njemu, no odbio je otkriti više detalja. Ostali elementi plana uključuju više oružja i ekonomsku podršku.

Prošle sedmice ruski predsjednik Vladimir Putin izjavio je da bi raketni napadi na Rusiju američkim oružjem bili jednaki NATO-ovom pridruživanju ratu. Zaprijetio je ozbiljnim posljedicama. Ukrajinski dužnosnici odbacili su njegove komentare kao još jednu u nizu praznih prijetnji.