ZAPADNA OBALA

Al Jazeera: Zatvaranje našeg ureda u Ramallahu ima za cilj prikriti izraelske akcije u Gazi

Izraelske snage upale su u ured Al Jazeere u Ramallahu, naređujući trenutno zatvaranje

Televizija Al Jazeera osudila je u nedjelju izraelsku naredbu o zatvaranju ureda u gradu Ramallah na Zapadnoj obali kao “zločinačko djelo” koje ima za cilj sakriti izraelske akcije u Pojasu Gaze i na okupiranoj Zapadnoj obali.

Snage izraelske vojske izvršile su raciju u kancelariji Al Jazeere u Ramallahu u nedjelju rano ujutru i naredile da se odmah zatvori.

Izraelske snage zaplijenile su dokumente i opremu i uvele 45-dnevnu zabranu rada kanala u toj oblasti, navodeći kao razlog bezbjednosnu zabrinutost.

"Kontinuirano izraelsko suzbijanje slobodne štampe očigledno je usmjereno na prikrivanje njihovih akcija u Pojasu Gaze i okupiranoj Zapadnoj obali, što je u suprotnosti s međunarodnim i humanitarnim pravom", navodi Al Jazeera u saopštenju.

Al Jazeera odbacuje drakonske radnje i neosnovane optužbe koje su iznijele izraelske vlasti kako bi opravdale ove ilegalne racije.

Televizija je nazvala izraelski napad i zapljenu opreme "uvredom slobode medija i samih principa novinarstva".

"Ove represivne mjere imaju jasnu namjeru da spriječe svijet da svjedoči stvarnosti situacije na okupiranim teritorijama i rata u Gazi i razornog uticaja na nevine civile", dodaje se.

Obećali su da će nastaviti da "izvještavaju istinito s integritetom, čak i pod najizazovnijim i najopasnijim okolnostima" uprkos izraelskim "nevjerovatnim pokušajima da uguši" njihov glas.

"Al Jazeera neće biti zastrašena ili odvraćena naporima da se ućutka njeno izvještavanje", dodaje se.

Dok izraelsku Vladu smatra odgovornom za sigurnost svojih novinara, Al Jazeera je obećala da će koristiti sve dostupne pravne kanale kako bi zaštitila svoja prava i novinare, kao i pravo javnosti na informacije.

Racija u nedjelju uslijedila je nakon odluke izraelske Vlade u maju, kojom je Al Jazeeri zabranjeno djelovanje u Izraelu.