bitan sastanak

Konaković se sastao sa državnom ministricom za međunarodnu saradnju MVP Katara. Razgovarali su o situaciji u Palestini

Ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Elmedin Konaković sastao se, na marginama 79. zasjedanja Generalne skupštine Ujedinjenih naroda u New Yorku, sa državnom ministricom za međunarodnu saradnju MVP Katara Lolwah bint Rashid Al-Khater.

"Ministar Konaković je izrazio nadu da će odlični politički odnosi naših zemalja biti adekvatno praćeni ekonomskim odnosima. Ministar je istakao da BiH i Katar trebaju raditi na unapređenju ekonomskih odnosa i povećanju robne razmjene, a da postoje znatni potencijali za investicije u oblastima energije, turizma, proizvodnji zdrave organske i halal hrane, ali i oblastima infrastrukture i namjenske industrije", navodi se. 

Katarska ministrica je zahvalila što je Bosna i Hercegovina glasala u UN za sve rezolucije koje daju podršku narodu Palestine, uključujući i najnoviju kojom se Izrael poziva da okonča ilegalnu okupaciju teritorije Palestine u roku od godinu dana.

"Ministrica Al-Khater je naglasila interes za saradnju u oblasti turizma, te izrazila želju da Qatar Airways uspostavi direktnu liniju tokom cijele godine s obzirom na veliki broj turista iz njene zemlje koji posjećuju Bosnu i Hercegovinu", istaknuto je. 

Ministar Konaković je naglasio da BiH pridaje veliki značaj dobrim odnosima sa Katarom te najavio namjeru da u skoro vrijeme putuje u zvaničnu posjetu Kataru. Ministar Konaković je zahvalio za zvanični poziv da učestvuje na "Doha Forumu", koji se održava 7. i 8. decembra 2024. godine u Dohi.

"Ministar Konaković i ministrica Al-Khater su razgovarali i o situaciji u Palestini i trenutnim oružanim sukobima, te mogućnostima da dođe do konkretnijih pregovora koji bi doveli do prestanka oružanih sukoba. Ministar Konaković je izrazio zahvalnost za pomoć Katara u evakuaciji državljana BiH i članova njihovih porodica iz pojasa Gaze nakon izbijanja sukoba u oktobru 2023. godine, kad je 41 osoba uspješno evekuisana iz Gaze preko Kaira u Sarajevo", saopćio je Ured za odnose sa javnošću MVP BiH.