recept

Jesen miriše na cimet, a ove rolnice će zamirisati cijelom kućom

Čak i ako niste veliki ljubitelj cimeta općenito, ovaj desert bi vas mogao osvojiti. Već nekoliko sezona cimet rolice su pravi hit jeseni i zime pa ako ste spremni okušati se u njihovoj pripremi ovo je recept s kojim nećete pogriješiti.

Tijesto:

130 ml toplog mlakog mlijeka
21 g svježeg kvasca (pola kockice)
1 kašika šećera, 500 g glatkog brašna
prstohvat soli
1 kašičica praška za pecivo
180 g čvrstog jogurta
1 veće jaje

Nadjev:

100 g omekšalog maslaca
120 g smeđeg šećera, 2 kašike cimeta

Preljev:

120 g krem sira
100 g šećera u prahu
50 g omekšalog maslaca
1 vanilin šećer

Na samom početku važno je napomenuti da svi sastojci moraju biti sobne temperature. U mlako mlijeko staviti šećer i kvasac pomiješati i pustiti da se zapjeni, oko 10 minuta. U veliku zdjelu staviti sve suhe sastojke, dodati zapjenjen kvasac, jaje i jogurt te umijesiti glatko tijesto. Posudu s tijestom prekriti krpom i ostaviti da se diže oko sat vremena, dok se ne udvostruči.

Dignuto tijesto radi lakšeg valjanja staviti na papir za pečenje i razvaljati u oblik pravougaonika dimenzija cca 50 x 40 cm. Po tijestu rasporediti smjesu za nadjev koja se sastoji od maslaca, smeđeg šećera i cimeta. Tijesto lagano zarolati u štrucu.

Oštrim nožem rezati rolice debljine oko 2,5 cm te svaku složiti u posudu za pečenje obloženu papirom za pečenje. Rolice ne lijepiti jednu uz drugu jer se još prije pečenja moraju dizati minimalno dvadeset minuta. Staviti peći u prethodno zagrijanu pećnicu na 175 stepeni oko 20 minuta.

Dok se tijesto peče pripremiti preljev. Omekšalom maslacu dodati krem sir i šećer u prahu, sve dobro izmiješati da se dobije glatka smjesa. Tek izvađene rolice iz pećnice premazati pripremljenim preljevom. Obavezno odmah mazati da se preljev sljubi s tijestom.