ALCARAZ DONIO TITULU

Teniseri reprezentacije Evrope osvojili Laver kup

Ovogodišnji Laver kup, koji se održavao u berlinskoj Uber Areni, osvojili su teniseri Evrope koji su s ukupnih 13:11 bili bolji od reprezentacije Svijeta. Većim dijelom natjecanja, od petka do nedjelje, u vodstvu je bio Svijet, a sve je okončano time što je o pobjedniku odlučivao posljednji meč u kojem su igrali Španac Carlos Alcaraz i Amerikanac Taylor Fritz.

U tom je susretu dominirao Alcaraz koji je dobio sa 6:2, 7:5 čime je donio Evropi ukupno petu pobjedu kroz historiju u ovom takmičenju. Svijet je slavio dva puta. Svijet je bio vrlo blizu ukupnog slavlja jer je poveo 11:7 nakon što je Ben Shelton bio bolji od Danila Medvjedeva sa 6:7(6), 7:5, 10:7. Svaka nedjeljna pobjeda vrijedila je tri boda, a Evropljane je u igru vratio Nijemac Alexander Zverev koji je u novom maratonu nadigrao Amerikanca Francesa Tiafoea sa 6:7(5), 7:5, 10:6.

Tiafoe i Svijet su tada bili vrlo blizu slavlja jer je američki teniser imao 1:0 u setovima te vodstvo 4:2 u drugom. Zverev je uspio sve okrenuti na svoju stranu, a potom je Alcaraz zaključio pobjednički posao od strane Evropljana.