SAVEZNICI STRADALI

Revolucionarna garda u Iranu zabranila komunikacijske uređaje nakon napada na Hezbolah

Iranski elitni Korpus Revolucionarne garde (IRGC) naredio je svim članovima da prestanu koristiti bilo koju vrstu komunikacionih uređaja nakon što su hiljade pejdžera i voki-tokija koje koriste njegovi saveznici iz Hezbolaha u Libanu eksplodirale u smrtonosnim napadima prošle sedmice, izjavila su dva visoka iranska sigurnosna zvaničnika za Reuters.

Jedan od sigurnosnih službenika rekao je da je u toku velika operacija IRGC-a radi inspekcije svih uređaja, ne samo komunikacijske opreme. Rekao je da je većina ovih uređaja ili domaće proizvodnje ili uvezena iz Kine i Rusije.

Iran je zabrinut zbog infiltracije izraelskih agenata, uključujući Irance na izraelskom platnom spisku, a temeljita istraga osoblja je već počela, ciljajući na pripadnike srednjeg i visokog ranga IRGC-a, dodao je zvaničnik, koji je odbio da bude identificiran zbog osjetljivosti materije.

"Ovo uključuje provjeru njihovih bankovnih računa kako u Iranu tako i u inozemstvu, kao i njihovu historiju putovanja i njihovih porodica", rekao je sigurnosni zvaničnik.

Iranska ministarstva vanjskih poslova, odbrane i unutarnjih poslova nisu odmah bila dostupna da odgovore na komentare sigurnosnih službenika Reutersu.

U koordiniranom napadu, pejdžeri su detonirali u utorak širom Hezbolahovih uporišta. U srijedu je eksplodiralo stotine voki-tokija Hezbolaha. U napadima je poginulo 39 ljudi, a povrijeđeno je više od 3.000.

Liban i Hezbolah kažu da Izrael stoji iza napada. Izrael nije ni porekao ni potvrdio umiješanost.