Muzička legenda

Da je živ Davorin bi slavio 78. rođendan: Je li se Sarajevo odužilo Pjevaču koji je pronosio slavu grada? Ulica s njegovim imenom je u predgrađu.

Mogao je živjeti bilo gdje u bivšoj Jugoslaviji, možda lagodnije i bezbrižnije, ali njemu nikada ni na pamet nije palio da napusti rodni grad

Da je živ Davorin Popović danas bi slavio 78. rođendan. Bh. muzička legenda preminula je 18. juna 2001. U 55 godina svoga života Davorin je ispisao muzičku historiju ovih prostora.

Bio je pjevač “Indexa” i jedna od najsjajnih figura tadašenjeg javnog života naše zemlje i Sarajeva.

“Slušaj, da ti pjevač nešto kaže”...

U užem krugu porodice i prijatelja zvali su ga Davor, a od milja su ga zvali i Dačo. Nadimak Pimpek dobio je još u djetinjstvu zbog jedne male izrasline kraj lijevog uha.

Pjevačem je sam sebe zvao, obično počinjući svoje priče sa:

“Slušaj, da ti pjevač nešto kaže”...

Tako je i ostao nadimak Pjevač.

Studirao je na Fakultetu političkih nauka u Sarajevu, a od rane mladosti bavio se rukometom i košarkom. U košarci je bio jedan od najtalentiranijih bekova koje je Sarajevo u to doba imalo.

Bio je kapiten Mlade Bosne (kasnije Željezničar) i kao standardni prvotimac odigrao je preko 500 utakmica. Sportom se aktivno prestao baviti 1968. godine.

Muzičku karijeru Davorin Popović je počeo u grupi Lutalice, a Indexima pristupa krajem 1964. godine i zaštitni je znak grupe sve do njenog raspada 2001. godine. Kao pjevač, ali opet uz podršku matične grupe, objavio je tri albuma: "Svaka je ljubav ista (osim one prave)" (1975.), "S tobom dijelim sve" (1984.) i album istog naziva ali s drugim pjesmama 1995. godine.

"Žute dunje"

Pjevao je pjesmu "Žute dunje" za soundtrack filma "Kuduz", a jednom je nastupio i na Eurosongu, 1995. godine, kada je predstavljao Bosnu i Hercegovinu s pjesmom "21. vijek" i zauzeo 19. mjesto.

Oženio se 11. januara 1991. godine i u braku sa Sanjom dobio je sina Daria.

Kao član Indexa, dobitnik je Šestoaprilske nagrade grada Sarajeva.

Preminuo je 18. juna 2001. u Sarajevu od raka gušterače. Sahranjen je 20. juna 2001. na sarajevskom groblju Bare u Aleji velikana.

Uz Sarajevo u najtežim vremenima

Davorin je volio Sarajevo svim svojim srcem, mogao je živjeti bilo gdje u bivšoj Jugoslaviji, možda lagodnije i bezbrižnije, ali njemu nikada ni na pamet nije palio da napusti rodni grad. Bio je uz svoj grad i u najtežim trenucima.

No, Sarajevo mu se baš nije  odužilo na pravi način, pa se tako  ulica Davorina Popovića nalazi u predgrađu bh. prijestonice, dok su mnogo manje zaslužne ličnosti ulice dobile u centru ili ulicama blizu centra grada.

E, šta bi Pjevač na to rekao.