entuzijastični odaziv građana

Evropska sedmica mobilnosti u BiH: Hiljade biciklista obilježili Dan bez automobila

Evropska sedmica mobilnosti u Bosni i Hercegovini završila se obilježavanjem Dana bez automobila 22. septembra, tokom kojeg su gradovi širom zemlje privremeno zatvorili glavne ulice za automobilski saobraćaj i dozvolili biciklistima da učestvuju u tradicionalnim rekreacijskim aktivnostima usmjerenim ka promociji održive urbane mobilnosti.

Uz bicikliste svih uzrasta koji su izašli na ulice Banje Luke i Mostara, ljubav prema biciklizmu se ujedinila sa zagovaranjem za čišći zrak i zdraviji način života. Značajan i entuzijastični odaziv građana odražava sve veće prepoznavanje biciklizma kao održive alternative automobilima što omogućava građanima da iskuse svoje gradove na novi način, njegujući osjećaj vlasništva i ohrabrujući ih da razmotre hodanje, biciklizam ili korištenje javnog prevoza kao održive alternative vožnji, saopćeno je iz Delegacije Evropske unije u BiH.

Evropska sedmica mobilnosti obilježena je širom Bosne i Hercegovine rekreativnim i obrazovnim aktivnostima u organizaciji lokalnih uprava u saradnji sa organizacijama i partnerima u cilju isticanja potrebe za podizanjem svijesti o poboljšanju javnog zdravlja i provedbe održivih i zdravijih rješenja za sve građane. Održiva urbana mobilnost također potiče socijalnu inkluziju, jer su biciklizam i pješačenje dostupni širem krugu ljudi.

Evropska sedmica mobilnosti, kao vodeća inicijativa Evropske unije za podizanje svijesti o održivoj urbanoj mobilnosti, održava se svake godine od 16. do 22. septembra, sa sve većim brojem gradova, organizacija i inicijativa širom Evrope i svijeta koji učestvuju. Ova evropska inicijativa promoviše promjene u ponašanju u korist aktivne mobilnosti, javnog prevoza i drugih čistih, inteligentnih prevoznih rješenja.