iz sigurnosnih razloga

Samostan u Banjskoj zatvoren uoči godišnjice terorističkog napada paravojne formacije Srba na kosovsku policiju

Eparhija raško-prizrenska saopćila je da će samostan u Banjskoj biti zatvoren za posjetitelje od 23. do 26. septembra i to uoči prve godišnjice terorističkog napada paravojne formacije Srba na policiju u tom selu na sjeveru Kosova u kojem se poginule četiri osobe.

Iz eparhije je saopćeno kako će samostan u Banjskoj biti zatvoren iz sigurnosnih razloga i radi očuvanja mira koji je trenutačno od velike važnosti za taj samostan.

Kosovo je početkom septembra podiglo optužnice protiv 45 osoba osumnjičenih za terorizam, gotovo godinu dana nakon što su naoružani etnički Srbi upali u selo na sjeveru Kosova i sukobili se s policijom.

Glavni tužitelj Posebnog tužiteljstva Kosova kazao je da postoje čvrsti dokazi da je svih 45 osumnjičenika počinilo krivična djela povezana s terorizmom, krivična djela protiv ustavnog poretka, financiranje terorizma i pranje novca.

Kosovska policija došla je do saznanja da je oko 80 naoružanih napadača ušlo u Kosovo iz Srbije u oklopnim vozilima nakon čega su se zablokirali u srpskom pravoslavnom samostanu u Banjskoj koja je naseljena uglavnom etničkim Srbima.

U pucnjavi su ubijena trojica naoružanih srpskih napadača i kosovski policajac a ostali napadači pobjegli su u Srbiju pješice kroz brda, ostavljajući iza sebe automobile natovarene oružjem, streljivom i eksplozivom.

Teroristički napad u Banjskoj najnasilniji je incident otkako je Kosovo 2008. godine proglasilo neovisnost a koji je doveo do novih napetosti u ionako narušenim odnosima između Prištine i Beograda.

Odgovornost za teroristički napad preuzeo je Milan Radoičić, vođa paravojne skupine i nekadašnji vodeći političar kosovskih Srba, koji živi u Srbiji, a koji je također priznao da je sudjelovao u napadu.

Kosovo je za taj napad optužilo Srbiju i srbijanskog predsjednika Aleksandra Vučića, što službeni Beograd negira iako se sumnja da se svi osumnjičenici, među kojima ima i državljana Kosova, nalaze u Srbiji.

No po svemu sudeći optuženi za napad u selu Banjska vjerovatno neće biti predani kosovskim vlastima pošto Beograd ne priznaje neovisnost Kosova i smatra ga svojim teritorijem.