ENTROPIJA

Novo otkriće: Jednostavna i zabavna aktivnost može usporiti proces starenja

Nova interdisciplinarna studija australskog univerziteta Edith Cowan (ECU) otkrila je zanimljivu teoriju na koji način možemo najbolje prkositi preuranjenom starenju. U svojem su istraživanju naučnici su primijenili teoriju entropije na turizam, otkrivši da putovanja mogu imati pozitivne zdravstvene koristi, uključujući usporavanje znakova starenja.

Entropija je kategorizirana kao opći trend svemira prema smrti i neredu. Entropijska perspektiva sugerira da bi turizam mogao potaknuti promjene entropije, gdje pozitivna iskustva mogu ublažiti povećanje entropije i poboljšati zdravlje, dok negativna iskustva mogu doprinijeti povećanju entropije i ugroziti zdravlje, piše ECU univerzitet.

Starenje ne možemo zaustaviti, ali ga možemo usporiti

Doktorska kandidatkinja spomenutog univerziteta, Fangli Hu smatra kako je proces starenja neizbježan, međutim, moguće ga je usporiti, a putovanja su savršen alat za to. Pozitivna iskustva s putovanja mogu poboljšati tjelesno i mentalno zdravlje pojedinaca kroz izlaganje novim okruženjima, uključenost u tjelesne aktivnosti i društvenu interakciju te poticanje pozitivnih emocija. Ove potencijalne dobrobiti prepoznate su kroz prakse kao što su wellness, odnosno zdravstveni turizam koji osim fizičkog, može doprinijeti i mentalnom zdravlju.

Terapija putovanja kao usporavanje sata

Turizam obično izlaže ljude novom okruženju i opuštajućim aktivnostima, a nova okruženja mogu potaknuti reakcije na stres i povećati metaboličke stope, pozitivno utječući na metaboličke aktivnosti i sposobnost samoorganiziranja tijela. Ovi konteksti također mogu potaknuti adaptivni odgovor imunosnog sistema.

"Jednostavno rečeno, sistem samoobrane postaje otporniji. Hormoni pogodni za popravak i regeneraciju tkiva mogu se osloboditi i promicati funkcioniranje sistema samoizlječenja", istaknula je Hu.

"Bavljenje rekreacijom potencijalno oslobađa napetost te umor u mišićima i zglobovima što pomaže u održavanju metaboličke ravnoteže tijela i povećava učinkovitost sistema protiv starenja. Putovanja obuhvaćaju fizičke aktivnosti kao što su planinarenje, penjanje, hodanje i vožnja bicikla. Tjelesni napor može potaknuti metabolizam, potrošnju energije i transformaciju materijala, a sve to pomaže u koordinaciji samoorganizirajućih sistema", zaključuje ECU.