zaustaviti takav narativ

Bura u HNK: HDZ 1990 traži sazivanje sjednice Skupštine i smjenu Džafera Alića zbog izjave o ‘podstanarima’

Klub zastupnika HDZ-a 1990 u Skupštini Hercegovačko-neretvanskog kantona (HNK) oglasio se saopćenjem za javnost u kojem ponovno zahtjeva hitno sazivanje sjednice kantonalne Skupštine s jednom tačkom dnevnog reda - rasprava o smjeni predsjedavajućeg Džafera Alića.

"Budući da smo kao Klub zastupnika HDZ-a 1990, 9. septembra podnijeli Inicijativu za smjenu predsjedatelja Skupštine HNK Džafera Alića Klubovima naroda i rukovodstvu Skupštine, pitamo se je li reakcija svih onih koji su javno reagirali protiv navoda gosp. Alića bili samo farsa za javnost, a ne iskrena želja da se zaustavi takav narativ i da se sankcioniraju svi oni koji Bosnu i Hercegovinu ne vide kao zemlju ravnopravnih i konstitutivnih naroda", navodi se u saoopćenju.

Klub zastupnika HDZ-a 1990 poručio je kako Hrvati nisu podstanari ni u HNK ni u BiH, već da je BiH i zemlja Hrvata kao i zemlja svih drugih i drugačijih koji žive u Bosni i Hercegovini.

Podsjetimo, Džafer Alić je prije nekoliko dana izjavio kako su Bošnjaci vlasnici, a Srbi i Hrvati podstanari u Bosni i Hercegovini. Na te njegove izjave reagirala je Ambasada SAD BiH i Ured visokog predstavnika u BiH.