prijetnje Nataši Miljanović – Zubac

Na kući novinarke iz Trebinja ispisana poruka ‘Umri’: Reagiralo Udruženje BH novinari, a hoće li i policija?

Upravni odbor Udruženja BH novinari i Linija za pomoć novinarima (FMHL) izrazili su zabrinutost nakon najnovijih prijetnji novinarki Nataši Miljanović – Zubac iz Trebinja.

Naime, na vikendici ove novinarke prošle sedmice ispisana prijeteća poruka „Umri NMZ“.

Udruženje BH novinari i FMHL smatraju ovu poruku opasnom sigurnosnom prijetnjom novinarki, te naglašavaju kako policija i pravosudne institucije u Trebinju moraju hitno okončati istragu i privesti pravdi počinioce.
"Podsjećamo kako je od 2022. godine do danas počinjeno najmanje 7 krivičnih djela u vezi sa sigurnošću ove novinarke, među kojima je i paljenje njenog privatnog automobila, a ni jedan slučaj nije okončan ni podizanjem optužnice a kamoli kažnjavanjem počinilaca. Beskonačno duge i neefikasne istrage svih ovih incidenata ostavljaju sumnju u ozbiljne namjere policije i nadležnog tužilaštva da efikasno zaštite život novinarke, a počinioce kazne", navode bh. novinari u saopćenju, pa nastavljaju:

"Također, nekažnjivost u slučajevima paljenja automobila i sigurnosnih prijetnji Nataši Miljanović – Zubac daje prostor za njihovo ponavljanje, zbog čega direktnu odgovornost ne snose samo počinioci već i trebinjaska policija i tužilaštvo koji dvije godine ne mogu ili ne žele okončati istragu i stvoriti zakonske pretpostavke za kažnjavanje počinilaca, a novinarki omogućiti siguran i dostojanstven rad. BH novinari i FMHL još jednom odlučno zahtijevaju od Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske i Okružnog javnog tužilaštva Trebinje donošenje odluke o posebnim mjerama zaštite Nataše Miljanović Zubac, do donošenja tužilačkih odluka u istrazi paljenja privatnog automobila i svih drugih sigurnosnih prijetnji kojima je bila izložena ova novinarka - stoji u saopćenju.

O posljednjem slučaju prijetnji novinarki Miljanović Zubac, BH novinari i FMHL će obavijestiti međunarodne organizacije za zaštitu prava i sigurnosti novinara, uključujući i Vijeće Evrope, OSCE, Evropsku federaciju novinara – EFJ i Međunarodnu federaciju novinara – IFJ, čiji su zvaničnici više puta do sada tražili od policije i pravosuđa Republike Srpske zaštitu novinarke, ali nije bilo adekvatne institucionalne reakcije iz Banje Luke i Trebinja, navode iz BH novinara. <