osmo po redu

Takmičenje u podvodnoj fotografiji: Veliki uspjeh bh. fotografa i snimatelja u Hrvatskoj

Tokom proteklog vikenda na otoku Rabu u Hrvatskoj održan je 8. "Mares Underwater Photo Marathon Cup", najveće takmičenje u podvodnoj fotografiji u Evropi, koje je ove godine okupio učesnike iz 17 zemalja.

Podvodni fotografi iz Austrije, Belgije, Bosne i Hercegovine, Kine, Hrvatske, Kube, Danske, Njemačke, Mađarske, Italije, Nizozemske, Portugala, Srbije, Slovenije, Turkiye, Ujedinjenog Kraljevstva i Sjedinjenih Američkih Država kamerama su zabilježili ljepotu podmorja u akvatoriju oko otoka Raba.

Podvodni fotografi i videografi su se takmičili u dvije kategorije fotoaparata, DSLR i kompakt i u pet zadanih tema: ambijent, ambijent sa modelom, fotografija ribe, makro i kreativna fotografija. Video snimatelji su se takmičili u dvije teme - promocija otoka Raba sa podmorjem i ljepote podmorja.

Podvodni fotografi i videografi iz ronilačkih klubova SCUBA Sarajevo i Eko grupa invalida iz Lukavca su predstavljali Bosnu i Hercegovinu te ostvarili zavidne rezultate.

Adnan Drnda iz ronilačkog kluba SCUBA Sarajevo, uz asistente i modele Amelu Šišić i Lamiju Hercegliju, osvojio je prvo mjesto u video kategoriji sa filmom "Felix Arba-underwater treasure". Iz istog kluba, u debitantskom takmičenju Senad Šišić sa modelom Amelom Šišić plasirao se na visoko peto mjesto u kategoriji kompakt i na temu ambijent sa modelom.

Bilal Šarić iz kluba Eko grupa invalida Lukavac je osvojio treće mjesto u kategoriji kompakt aparata u kreativnoj fotografiji.

Uz ove nagrade Adnan Drnda je dobio i priznanje "Blue Spirit Trophy" za izuzetno zalaganje, pomoć drugima tokom takmičenja i fair-play.

”Podvodna fotografija i film, kao i ronilački sport u Bosni i Hercegovini u velikoj su ekspanziji. Posljednji uspjesi na međunarodnom nivou u jakoj svjetskoj konkurenciji, po svemu sudeći, pridonijet će dodatnoj ekspanziji u Bosni i Hercegovini”, istakli su iz ronilačkih klubova SCUBA Sarajevo i Eko grupa invalida iz Lukavca.