histerija protiv OHR-a

U SNSD-u se obradovali stavu navodno nezavisnih intelektualaca Kruga 99 o Schmidtu: Ponavljaju stavove RS

Asocijacija navodno nezavisnih intelektualaca Krug 99 obradovala je trabante Milorada Dodika svojim posljednjim istupima.

Naime, ova grupa intelektualaca koja posljednjih mjeseci uglavnom promovira radikalnu i militantu politiku SDA/DF jučer je pozvala da se visoki predstavnik u BiH Christian Schmidt proglasi personom non grata odnosno da se protjera iz BiH.

Razlog je taj što je Schmidt svjedočiti pred Evropskim sudom za ljudska prava u slučaju 'Kovačević'. Inače, radi se o presudi koju je dobio Slaven Kovačević, savjetnik Željka Komšića koji je BiH tužio zbog diskriminacije u Ustavu BiH.

Schmidt je već prošao salvu uvreda iz redova DF-a i SDA, a sad je nared došao i skup profesora čiji je član i onaj Jahja Muhasilović, sa SDA-ove kandidatske liste.

"Zbog toga Krug 99 poziva Predsjedništvo Bosne i Hercegovine da Chistiana Schmidta, radi njegove pristrasnosti u korist hegemonističkih projekata susjednih zemalja, odmah proglasi personom non-grata i da istovremeno zatraži od internacionalne zajednice da se imenuje novi Visoki predstavnik koji neće imati elemente pristrasnosti, već viziju i odlučnost za demokratsku tranziciju BiH u suverenu naciju u punom kapacitetu", rekao je prvi čovjek Kruga 99 Adil Kulenović.

Nije se tu zaustavio nego je pozvao sve da prekinu saradnju sa OHR-om.

"Istovremeno, Krug 99 poziva sve nevladine organizacije u Bosni i Hercegovini da prekinu svaki kontakt i saradnju sa Christianom Schmidtom i OHR-om sve dok se ne imenuje novi Visoki predstavnik koji će pomoći Bosni i Hercegovini u vraćanju demokratije, vladavine prava i zaštite ljudskih prava, tim nezaobilaznim kriterijima u ostvarivanju euro-atlantskog puta prema Europskoj uniji i NATO savezu".

Schmidt je na 'crnoj listi' SDA i DF-a od kada je osujetio blokadu Federacije, koju su pripremale ove dvije stranke, prvo masovnom otimačinom delegata u FBiH, a onda preko potpredsjednika FBiH Refika Lende, te pomogao da se isključe iz vlasti.

Ovakav stav Kruga 99 (čitaj SDA/DF) obradovao je SNSD, čiji šef mjesecima već tvrdi da da je Schmidt nelegalan.

Tako se oglasio portparol SNSD-a Radovan Kovačević koji kaže kako sad u Sarajevu potvrđuju tezu da je Schmidt nelegalan. On je naveo kako se sad u Sarajevu ponavljaju stavovi RS da Schmidt nije vrhovni tumač Dejtonskog sporazuma i priznaju da on nije visoki predstavnik.

"Odnos Sarajeva prema Christianu Schmidtu ide od ljubavi do mržnje, pa smo mogli prvo da čujemo, bez obzira šta oni mislili o njegovim stavovima, da njihov odnos mora da bude 'veži konja gdje ti aga kaže'. To govori o mentalitetu. Sada čujemo posljednje izjave da traže da Schmidt bude proglašen za personu non grata. Samo još čekamo da u potpunosti podrže stavove Republike Srpske i kažu da nije visoki predstavnik, odnosno ponove činjenicu da, u skladu sa Dejtonskim sporazumom, Aneksom 10, on nije visoki predstavnik“, rekao je Kovačević.

Ovim se ponovo potvrdila sjajna sinergija SDA i satelita sa SNSD-om i njegovim satelitima.