suočavanje s istinom

Schmidt s Brammertzom: Pozvali su na hitno rješavanje predmeta ratnih zločina. 400 osumnjičenih za ova djela još šeta slobodno

Visoki predstavnik Christian Schmidt danas je razgovarao sa glavnim tužiocem Međunarodnog rezidualnog mehanizma za krivične sudove Sergeom Brammertzom, javio je OHR na društvenim mrežama.

"Istaknuta je hitna potreba za rješavanjem preostalih predmeta ratnih zločina u Bosni i Hercegovini koji su u zastoju budući da još uvijek oko 400 osumnjičenih nije dostupno organima za provođenje zakona, a većina ih boravi na području Srbije i Hrvatske. Ove osobe se moraju suočiti sa optužbama u državama gdje borave. Visoki predstavnik je pozvao na veću saradnju, volju i odgovornost u cijelom regionu kako bi se ovi predmeti napokon zaključili", izričiti su u OHR-u.

Dodaju da je također pozvao na prestanak negiranja genocida i ratnih zločina, te glorificiranja ratnih zločinaca, kako bi se novim generacijama omogućilo da odrastaju bez tereta prošlosti.

"Sve zajednice na Zapadnom Balkanu su dale obećanja jedne drugima, ali i međunarodnoj zajednici, da će zajednički raditi na prevazilaženju užasa prošlosti, prihvatanju istine o ratnim zločinima i provođenju pravde za počinioce, te izgradnji bolje budućnosti unutar evropske porodice. Visoki predstavnik je pozdravio izvanredan doprinos glavnog tužioca Brammertza vraćanju povjerenja u postojanje pravde za žrtve", saopćeno je iz OHR-a u BiH.