predsjedavajući predsjedništva

Bećirović s predsjednikom Poljske: Ulazak BiH u NATO znači sigurniji zapadni Balkan

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Denis Bećirović razgovarao je s predsjednikom Republike Poljske Andrzejom Dudom, u sjedištu Ujedinjenih nacija (UN). Poljska je članica NATO-a i EU, te država koja ima jednu od najjačih armija u Evropi.

Razgovarano je o mogućnostima jačanja saradnje u oblasti odbrane, kao i o produbljivanju bilateralnih odnosa dvije države. Posebno je razgovarano o situaciji u regiji zapadnog Balkana i potrebi jačanja evroatlantskih snaga u ovom dijelu Evrope.

Sagovornici su ocijenili da su odnosi između dvije države veoma dobri i prijateljski. Istaknuto je da to predstavlja osnovu za dalje jačanje saradnje i na multilateralnom planu, u skladu s obostrano izraženim interesima.

Bećirović je posebno zahvalio predsjedniku Republike Poljske za podršku Rezoluciji o počinjenom genocidu u Srebrenici.

On je potvrdio punu opredijeljenost Bosne i Hercegovine, za članstvo u NATO-u i EU. Tom prilikom je zahvalio za dosadašnju podršku Poljske Bosni i Hercegovini, u procesu evropskih i evroatlantskih integracija.

Predsjednik Republike Poljske Andrzej Duda je pružio bezrezervnu podršku Poljske aspiracijama Bosne i Hercegovine da postane punopravna članica EU i NATO-a.

Predsjedavajući Bećirović je zahvalio Poljskoj za kontinuiranu podršku stabilnosti i miru u Bosni i Hercegovini, kao i za učešće poljskih vojnika u EUFOR-ALTEA misiji na očuvanju mira u Bosni i Hercegovini. On je naglasio da treba ubrzati proces ulaska Bosne i Hercegovine u NATO savez. To je interes Bosne i Hercegovine, ali i NATO-a, jer znači dugoročnu stabilnost zapadnog Balkana.

Sagovornici su, između ostalog, istakli da je agresija Ruske Federacije na Ukrajinu utjecala na potrebu da NATO dodatno ojača utjecaj na zapadnom Balkanu, s ciljem snaženja stabilnosti i sigurnosti. Naglašeno je da od ishoda rata u Ukrajini uveliko zavisi budućnost slobodne i demokratske Evrope. Tom prilikom, izrazili su punu podršku nezavisnosti, suverenitetu i teritorijalnom integritetu Ukrajine.

"Razgovarano je i o jačanju ekonomske saradnje dvije države, te konstatirano da je potrebno uložiti dodatne napore u unapređenje vanjskotrgovinske razmjene", saopćeno je iz Kabineta Bećirovića.