ko će biti prvi golman

Nijemce uhvatio strah pred duel sa BiH: Najtežu odluku mora donijeti Julian Nagelsmann

Golman Marc-André ter Stegen odsustvovat će nekoliko mjeseci sa terena nakon povrede koju je zadobio u duelu Barcelone kod Villarreala.

Ter Stegen je pretrpio potpuno puknuće patelarne tetive na desnom koljenu u utakmici protiv Villareala. Sve to nedugo nakon dugo očekivane promocije u prvog golmana Njemačke kao nasljednika Manuela Neuera.

Ko će igrati u Ligi nacija? Ovo Nagelsmannu jasno daje do znanja: treba mu zamjena za golmana. A vrijeme ističe: Nagelsmann želi imenovati svoju ekipu za sljedeće međunarodne utakmice u Ligi nacija u Bosni i Hercegovini (11. oktobra) i u Münchenu protiv Nizozemske (14. oktobra) sljedeće sedmice. Njegov "jasni broj jedan" Ter Stegen neće biti dostupan DFB timu, možda do ljeta sljedeće godine. Nagelsmann mora odvagnuti što je najbolje za razvoj reprezentacije prema Svjetskom prvenstvu 2026.

Ima razne mogućnosti, a sve se svode na odluku o smjeru. Opcija Baumann: nezadovoljna zamjena. Oliver Baumann bio je dobar broj tri na Europskom prvenstvu. Golman TSG Hoffenheima dugo je bez prigovora čekao svoju prvu međunarodnu utakmicu. I to u zreloj nogometnoj dobi od 34 godine. Njegov debi u Bosni i Hercegovini bio bi logičan. Formalno je bio broj dva iza ter Stegena, ali je li Baumann alternativa za Svjetsko prvenstvo? Sljedećeg ljeta imao bi 36 godina. Trenutno mu ne ide. Jedanaest primljenih golova u četiri utakmice Bundeslige iznerviralo je Baumanna nakon poraza od 1-2 kod Union Berlina u subotu.

Opcija Nübel: On će sljedeći ponedjeljak napuniti 28 godina. Ipak, posuđeni igrač Bayerna u Stuttgartu smatra se čovjekom budućnosti u reprezentaciji. Međutim, još nije odigrao međunarodnu utakmicu u svojoj bogatoj karijeri, koja uključuje godine provedene u Monacu. Također zamislivo: nacionalni selektor može poslati Baumanna i Nübela u dvoboj, pomoći obojici da debitiraju na međunarodnoj sceni i vidjeti ko se najbolje nosi sa situacijom.

Opcija Neuer: "Moja karijera u njemačkoj nogometnoj reprezentaciji danas završava", rekao je Neuer 21. avgusta. Dobrih mjesec dana kasnije, ove riječi više ne mogu biti valjane. Jer povući se nakon 124 međunarodne utakmice, osam velikih turnira i mnogo golmanskih rekorda nije bilo lako za ovog 38-godišnjaka. Ali Nagelsmann je također želio novi poticaj na ovoj poziciji. Neuer trenutno pati od manjih problema s bedrima u Bayernu i stoga vjerojatno nije opcija za oktobar. No, naravno, golmanska legenda ostaje opća opcija - također i za Svjetsko prvenstvo.

Ostale opcije: Leno, Trapp, Ortega, Atubolu. Bernd Leno (32/9 međunarodnih nastupa) iz Fulhama propustio je Europsko prvenstvo zbog operacije. Kevin Trapp (34 godine / 9 međunarodnih utakmica) bi također bio na raspolaganju nakon oporavka od povrede mišića. Ostali mogući kandidati: Stefan Ortega iz Manchester Cityja impresionirao je u posljednjoj fazi prošle sezone kao Edersonova zamjena u nekim velikim utakmicama, ali je još bez minute u novoj sezoni. Noah Atubolu je broj jedan u njemačkoj U21. Međutim, odigrao je samo dvije utakmice za Freiburg nakon operacije slijepog crijeva na pripremama i tek polako pronalazi put do sezone.