morske dubine

Ronilac imao bliski susret sa prahistorijskim monstrumom dugim 5 metara i sve snimio kamerom

Dana 7. junu ove godine, britanski ronilac imao je izvanredan susret s rijetkim i prahistorijskim morskim psom.

Megausni morski psi (Megachasma pelagios) rijetko su viđeni živi, ​​ali ovaj div od 5 metara izronio je iz dubina kako bi glumio u nekim doista nevjerovatnim snimkama.

Osoba koja se može vidjeti kako pliva uz megaustog morskog psa je Bee Smith, članica tima Shark Education koja trenutno radi na dokumentarcu o megaustom morskom psu na Tajvanu. U videu na TikToku, Smith je podijelila da je potraga za megaustima dobila vremenski okvir nakon što je saznala da se mora vratiti u Ujedinjeno Kraljevstvo kako bi se pojavila na Springwatchu. Srećom, megausti su se ipak pojavili.

“Od prvog trenutka kad sam vidio sva megausta nisu se činila stvarnima”, rekao je Smith u izjavi za Compass Media poslanoj e-poštom IFLScienceu. “Kada sam bio s njima, bio sam fokusiran na ono što je trebalo učiniti za projekt. Tek nakon završetka susreta mogao sam shvatiti što se dogodilo i bio sam tako sretan kad sam se vratio na brod.”

“Lično mi je puno značilo jer sam bio opsjednut morskim psima od djetinjstva. Ali što je još važnije, jer je to značilo da sam konačno dobio znanje i snimke koji su mi bili potrebni za dokumentarac.”

Megamouth morski psi prvi put su otkriveni davne 1976. godine kada je jedna jedinka ispraćena s Havaja. Od tada je zabilježeno samo 279 viđenja, dijelom zbog činjenice da su morski psi duboke vode koji samo noću izlaze na površinu kako bi se hranili planktonom.

Češće je vidjeti mrtve megauste morske pse, bilo nakon što su ih isprali na obali (poput ove trudne ženke) ili su ih uhvatili u ribarske mreže. Prema Smithu, većina viđenja dolazi iz ribarskih ulova u Tajvanu, gdje je 2020. uvedena zabrana ulova megamoutha.

“To znači da ako se megamouth ulovi, mora se odmah vratiti u ocean, bio mrtav ili živ”, rekao je Smith. "Radim na projektu koji istražuje ovu politiku uhvati i pusti, za dokumentarac."

“Otišao sam na brodove ribara lebdećih mreža koji su ulovili megausta da snimim njihov ribolov. Kad bi uhvatili jednog, moj bi tim pomogao osloboditi ga i snimiti te također uzeti uzorke tkiva i staviti akustične oznake na njih."

Izvanredan video pridružuje se odabranoj arhivi snimaka megaustog morskog psa, uključujući prvi put u svijetu viđenje dvaju megaustog morskog psa zajedno 2023. godine. Što se tiče razloga zašto su se družili, jedna je teorija da su tragali za hranom ili su možda imali pikantnije motive…