bahatost na djelu

Incident u Novom Gradu: Kandidat Stranke za BiH tjerao uposlenice Lokoma da se slikaju u njegovim majicama

Bivši direktor Javnog preduzeća „Lokom“ Novi Grad Edin Čano, prema informacijama Raporta, na neprimjeren način je zahtijevao od uposlenica ovog preduzeća da se, u toku radnog vremena i u krugu preduzeća, fotografišu sa njim kako bi ga promovisale kao kandidata Stranke za BiH na Lokalnim izborima.

Edin Čano smijenjen je sa pozicije direktora JP Lokom prije dvije godine na insistiranje vijećnika Trojke (SDP BiH, Narod i pravda i Naša stranka) u Općinskom vijeću Novi Grad. Ipak, kao bliski saradnik načelnika Semira Efendića zadržao je moć i utjecaj, a danas zvanično obavlja funckiju odgovornog lica Službe unutrašnje zaštite i rukovodilac podružnice 5, strelište Žuč, Lokom d.o.o.

Sporni incident desio se ove sedmice kada je Čano došao u prostorije JP „Lokom“ te insistirao da se uposlenice ovog preduzeća odjenu u plave majice Stranke za BiH sa brojem 35. Čano je inače kandidat Stranke za BiH za Općinsko vijeće Novi Grad i na listi ove stranke nalazi se pod rednim brojem 35.

„Jednostavno, radi se o čovjeku koji ima ogromnu moć i koga se uposlenici JP 'Lokom' boje. Uopće nije bila ostavljena mogućnost da neko odbije takvu 'molbu' iako uposlenice nisu politički aktivne niti na bilo koji način žele da učestvuju u predizbornoj kampanji“, kaže za Raport osoba koja je prisustvovala incidentu i čiji identitet je poznat redakciji Raporta.

Čano je od žena zatražio da se okrenu leđima prema kameri te je takvu fotografiju objavio uz osmijeh i opis „Žene sa broja 35“.

„Posebna vrsta poniženja jeste da su žene okrenute leđima, potpuno bezlične, dok se Čano osmjehuje. Novi Grad jeste mnogoljudna općina, ali porodica, prijatelji i nemali broj Novograđana itekako je prepoznao sve osobe sa fotografije. To je upravo ove žene dovelo u još nezgodniju situaciju. Nažalost, mi se nemamo kome obratiti jer bi sigurno bile suočene sa nemilosrdnom osvetom i Čane i načelnika Efendića“, pojašnjava žena koja je kontaktirala redakciju Raporta.

Žene koje su kontaktirale redakciju Raporta traže od institucija Bosne i Hercegovine da ih zaštite i zaustave poniženje kojem su izložene.

„Mi ne želimo učestvovati u bilo kakvoj kampanji, a posebno ne želimo da nas se primorava na nešto ovakvo, da nas se dehumanizira i svodi isključivo na neku vrstu roblja. Tražimo da se sporna fotografija ukloni sa mreža i da se kandidat Edin Čano primjereno kazni“, navode na kraju.