jasna poruka, po stoti put

Erdogan: Izrael mora snositi odgovornost za zločine koje je počinio

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan izjavio je da Izrael mora snositi odgovornost za zločine koje je počinio te naveo da je izuzetno važno da se postupak za genocid protiv Izraela okonča na Međunarodnom krivičnom sudu i da zločinci dobiju kaznu koju zaslužuju kako bi se održalo povjerenje u međunarodno pravo.

Tokom sastanka s tužiocem Međunarodnog krivičnog suda (ICC) Karimom Khanom u New Yorku, Erdogan je rekao da vlada izraelskog premijera Benjamina Netanyahua ne oklijeva da krši međunarodno pravo i ljudska prava.

Erdogan se sastao s Khanom u Turkeviju, nadomak sjedišta Ujedinjenih nacija (UN) u New Yorku, gdje su smještena turska diplomatska predstavništva.

Sastanak je održan na marginama 79. sjednice Generalne skupštine UN-a.

Erdogan je rekao Khanu da Izrael i Netanyahuova administracija "neoprezno planiraju da dodaju nove masakre na svoju listu, vjerujući da nema moći da ih zaustave", objavila je Direkcija za komunikacije Predsjedništva Turkiye.

Turski predsjednik je također rekao da "Izrael mora snositi odgovornost za zločine koje je počinio i da je izuzetno važno da se slučaj genocida koji je pokrenut protiv Izraela na Međunarodnom krivičnom sudu završi i da počinioci genocida dobiju kaznu koju zaslužuju kako bi se održalo povjerenje u međunarodno pravo".

Turkiye će "nastaviti ulagati sve napore za otkrivanje zločina genocida s konkretnim dokazima", saopćila je Direkcija za komunikacije.

Turkiye i Erdogan žestoko su se zalagali da se Netanyahuova administracija smatra odgovornom pred međunarodnim sudovima za njenu nemilosrdnu ofanzivu na Pojas Gaze koja traje skoro godinu dana, a tokom koje je ubijeno i ranjeno više od 130.000 Palestinaca.

Khan je u maju zatražio od suda da izda naloge za hapšenje Netanyahua i ministra odbrane Yoava Gallanta zbog sumnje da su počinili zločine protiv čovječnosti u Pojasu Gaze.

Od tada, Khan je dva puta, posljednji put u augustu, tražio od suda da ubrza izdavanje naloga.

Od 7. oktobra prošle godine, u izraelskim napadima na Gazu ubijeno je više od 41.400 ljudi, uglavnom žena i djece, a ranjeno više od 95.500, prema lokalnim zdravstvenim vlastima.