recept

Cheesecake s jabukom i pistacijama je kao stvoren za jesenju trpezu

Priprema je nešto složenija i trebat ćete najprije napraviti tijesto, zatim kremu, pa i aromatizirane jabuke, ali jednom kada napokon odrežete krišku ovog kolača i shvatite koliko se sve dobro slaže, neće vam biti žao vremena koje ste utrošili na pripremu. Cijeli recept vam ostavljamo u nastavku i toplo savjetujemo da ga testirate već danas.

Za tijesto će vam trebati:

170 g omekšalog maslaca

200 g smeđeg šećera

1 vanilin šećer

1 veliko jaje

1 bjelance

195 g glatkog brašna

pola kašićice cimeta

1 kašika mješavine začina za jela od jabuka

prašak za pecivo

prstohvat sode bikarbone

prstohvat soli

80 g na sitne kockice nasjeckane jabuke (pola veće jabuke)

Za kremu:

450 g krem sira

100 g šećera u prahu

1 kašika karamela

pola kašičice začina za jabuke

prstohvat cimeta

150 ml vrhnja za šlag

1 kašičica ekstrakta vanilije

Za aromatizirane jabuke:

3 jabuke Idared

sok pola limuna

prstohvat muškatnog oraščića

1 kašičica cimeta

50 g smeđeg šećera

50 ml kokosova ulja

100 g pistacija

Priprema:

U posudu za miksanje stavite omekšali maslac, smeđi šećer i vanilin šećer te miksajte dok se šećer ne otopi. Dodajte jaje i bjelance te pjenasto izmiksajte. Suhe sastojke jedan po jedan ručno umiješajte u smjesu. Na kraju umiješajte na sitne kockice nasjeckanu jabuku. Kalup za tortu obložite papirom za pečenje i izlijte smjesu u njega.

Stavite u prethodno zagrijanu pećnicu i pecite oko 35 minuta na 185 °C. Biskvit dobro ohladite.

Pripremu kreme počnite pripremom šlaga. U posudu za miksanje ulijte vrhnje za šlag i umutite ga. U drugu posudu stavite krem sir i šećer te lagano promiješajte. Dodajte karamel, mješavinu začina za jela od jabuka i ekstrakt vanilije. Jednu i drugu smjesu lagano spojite. Odmah rasporedite po ohlađenom biskvitu. Kolač stavite u hladnjak da se dobro ohladi.

Na kraju napravite aromatizirane jabuke. U tavu stavite kokosovo ulje i lagano zagrijte. Dodajte na listiće narezanu jabuku, limunov sok, začine i polovicu nasjeckanih pistacija. Sve lagano zagrijte da se sastojci sljube. Na ohlađenu tortu složite jabuke i preostale nasjeckane pistacije.