TELEGRAM

Popularna društvena platforma uvodi promjene: Saradnja s vlastima i stroža kontrola sadržaja

Izvršni direktor Telegrama Pavel Durov putem svoje stranice objavio da je platforma ažurirala uvjete korištenja i politiku privatnosti. Nove odredbe omogućuju otkrivanje IP adresa i telefonskih brojeva korisnika koji krše pravila aplikacije. Ovaj potez označava odstupanje od dugogodišnje reputacije Telegrama, poznate po minimalnoj saradnji s vladama i opuštenoj kontroli sadržaja.

Hapšenje, pritisci, odgovor

Promjena politike uslijedila je nakon Durovljevog hapšenja 24. augusta na aerodromu Le Bourget kraj Pariza. Francuske vlasti optužile su ga za navodnu umiješanost u razne kriminalne aktivnosti koje su se odvijale putem Telegrama, uključujući širenje materijala seksualnog zlostavljanja djece, trgovinu drogom i prijevare.

Izgleda kao odgovor na ove pritiske, Telegram je implementirao nekoliko promjena na svojoj platformi. Durov je najavio da je firma angažirala umjetnu inteligenciju i poseban tim za uklanjanje "problematičnog sadržaja" iz rezultata pretraživanja. Naglasio je da ove mjere imaju za cilj spriječiti zlouporabu Telegramove funkcije pretraživanja, koju su neki korisnici iskorištavali za promicanje ilegalnih dobara.

Slijede poboljšanja u moderaciji sadržaja

Novi pristup moderaciji predstavlja značajan odmak od prethodne politike minimalne intervencije. Telegram je historijski bio poznat po minimalnom uplitanju u komunikaciju korisnika, što ga je učinilo popularnim među aktivistima i disidentima, ali je također privuklo kritike zbog sadržaja ekstremista i kriminalnih aktivnosti.

Durov je priznao da se Telegram suočava s kontrolom sadržaja zbog svog brzog rasta na 950 miliona korisnika, što je olakšalo kriminalcima zloupotrebu platforme. Obećao je značajna poboljšanja u moderaciji sadržaja, opisujući to kao svoju "osobnu misiju".

Privatni razgovori ostaju privatni?

Ove promjene svakako će izazvati zabrinutost među mnogim korisnicima. Platforma je uklonila tekst iz svog FAQ-a koji je prethodno navodio da su privatni razgovori zaštićeni i da nisu podložni vanjskim zahtjevima. Međutim, glasnogovornica Telegrama Remi Vaughn uvjerava korisnike da privatni razgovori ostaju privatni i da izvorni kod aplikacije nije izmijenjen.