MENTALNO ZDRAVLJE

Sezonski afektivni poremećaj: Jesenska depresija i kako se nositi sa simptomima?

Depresija je globalni problem, prema Svjetskoj zdravstvenoj organizaciji, koja pogađa više od 300 miliona ljudi širom svijeta. Može se manifestirati na različite načine, uključujući velike depresivne epizode, distimiju i netipičnu depresiju.

Jedan od specifičnih oblika depresije koji se često spominje je sezonski afektivni poremećaj (SAP), poznatiji kao "jesenski/zimski blues", prenosi Adiva.

Šta je sezonski afektivni poremećaj?

Sezonski afektivni poremećaj predstavlja ponavljajuće epizode depresije koje se javljaju u istom godišnjem periodu, obično u jesen ili zimu, barem dvije godine zaredom, a simptomi često nestaju s dolaskom proljeća.

Osobe koje pate od ovog stanja često se susreću s osjećajem tuge, gubitkom energije, promjenama u apetitu, a neki mogu imati i suicidalne misli.

Uzroci i simptomi

Glavni uzrok sezonskog afektivnog poremećaja može se pripisati smanjenju dnevnog svjetla tokom hladnijih mjeseci. Manjak svjetlosti može utjecati na nivoe serotonina i melatonina, hormona koji reguliraju raspoloženje i spavanje.

Simptomi, prema DSM-5, dijagnostičkom i statističkom priručniku za mentalne poremećaje, uključuju osjećaj bespomoćnosti, iritabilnost, pretjerano spavanje, kao i izbjegavanje društvenih interakcija.

Kako se nositi sa simptomima?

Za upravljanje jesenskim i zimskim bluesom, stručnjaci preporučuju nekoliko pristupa. Pored tradicionalne terapije lijekovima i psihoterapijom, sve popularnija je i svjetlosna terapija. Ova metoda, koja se prvi put primjenjivala u Skandinaviji, pomaže u regulaciji hormona melatonina i neurotransmitera serotonina.

U Švedskoj, primjerice, pacijentima se savjetuje nošenje svijetle odjeće i boravak u dobro osvijetljenim prostorima.

Prevencija sezonskog afektivnog poremećaja uključuje aktivnosti koje promiču opće zdravlje i ravnotežu. Redovito vježbanje, boravak u prirodi, tehnike mindfulnessa i održavanje stabilnog ritma spavanja ključni su za smanjenje simptoma. Učenje strategija za upravljanje stresom također može biti od velike pomoći.

Iako se ovaj poremećaj ne može uvijek spriječiti, s pravim pristupom i podrškom, jesenski i zimski mjeseci mogu postati podnošljiviji.