JUTARNJA BOMBA

Ovu namirnicu bi trebali jesti ujutro: Bogata je proteinima i štiti srce

Kvinoja je popularna pseudožitarica koju mnogi poistovjećuju sa žitaricama, a zapravo je sjeme iz porodice cvekle, blitve i špinata. Ova namirnica prirodno bez glutena sve je češći obrok aktivnih osoba i vegana, a osvaja zbog činjenice da prirodno sadrži visok udio proteina te sadrži biljni izvor devet esencijalnih aminokiselina. Uzgajana u Južnoj Americi, kvinoja je bila glavna prehrana Inka i njihovih potomaka, međutim, njezina je popularnost posljednjih godina ponovo dobila visoko mjesto na listi brojnih kuhinja. Iako u svijetu postoji više od 120 sorti, u našem su podneblju najpoznatija su bijela, crna i crvena zrna.

Zašto uključiti kvinoju u prehranu?

Ako ste u potrazi za raznovrsnom prehranom, ova mala pseudožitarica može poslužiti kao odlična zamjena riži, a sedam je dobrih razloga zašto je uključiti u prehranu:

  • Bogata je proteinima - kvinoja sadrži devet esencijalnih aminokiselina, odnosno hranjivih tvari važnih za život stanice. Izgrađuju sve proteine, hormone, antibiotike i ostale peptide. Jedna od aminokiselina koju sadrži kvinoja je lizin, a on je izvor rasta i oporavka tkiva.
  • Sadrži vlakna - osim proteina, ova pseudožitarica obiluje i vlaknima koja su dio zdravog probavnog sistema. Zanimljivo, ova je studija kvinoju uz amaranth nazvala potencijalnim prebioticima za koje je poznato da mogu povoljno utjecati na zdravlje gastrointestinalnog sustava uravnotežujući nivoe dobrih crijevnih bakterija.
  • Hranjiva je - uz spomenute aminokiseline, kvinoja sadrži vitamin B, magnezij, željezo i cink koji su općenito dobri za zdravlje.
  • Puna je antioksidansa koji štite od oksidativnog stresa i koji su odlični saveznici u borbi protiv hroničnih bolesti srca, dijabetesa i nekih vrsti karcinoma.
  • Bez glutena - Prirodno je bez glutena kvinoja je idealna opcija za oboljele s celijakijom ili intolerancijom na gluten te je kao brašno zdravija alternativa zamjenama poput rižinog ili krompirovog brašna.
  • Pomaže u mršanju - Bogata vlaknima i proteinima kvinoja može biti korisna za one koji žele kontrolirati svoju težinu. Ima nizak glikemijski indeks pa je zbog sporijeg otpuštanja energije manja vjerojatnost da će izazvati žudnju za hranom i potaknuti glad.
  • Potiče zdravlje srca - omega-3 masne kiseline koje nalazimo u ovoj pseudožitarici korisne su za zdravlje srca, a visok udio magnezija i kalija pomažu u snižavanju krvnog pritiska.

Jutarnja bomba

Pojedite je za doručak kako biste dobili jutarnju zalihu proteina, a želite li pravu proteinsku bombu, upotpunite je avokadom ili orasima. Kvinoja se često naziva "kompletnim proteinom", što znači da sadrži svih devet esencijalnih aminokiselina koje tijelo ne može samo proizvesti, nego ih moramo unositi hranom.