Kriza u Australiji

Zabilježen porast potražnje za trombocitima u Australiji: Upućen hitan poziv davaocima krvi

Australija se suočava sa porastom potražnje za trombocitima, ključnim fragmentima ćelija u krvi koji sprječavaju krvarenje, sa preko 155.000 potrebnih jedinica prošle godine, što je povećanje od pet posto u odnosu na prethodnu godinu.

Uprkos rastućoj potrebi, manje od polovine stanovništva ispunjava uslove za davanje krvi, što je dovelo do hitnog poziva za novim davaocima krvi, naveo je "SBS News" iz Canberre.

Za razliku od država kao što su Velika Britanija, Sjedinjene Američke Države (SAD) i Kanada, ženama u Australiji je trenutno zabranjeno da doniraju trombocite.

Ovo ograničenje proizlazi iz zabrinutosti zbog rijetke, ali potencijalno fatalne reakcije kod primatelja, za koju se vjeruje da je uzrokovana antitijelima koja se češće nalaze u krvi žena, posebno nakon trudnoće.

Trombociti su ključni u pomoći pacijentima koji se podvrgavaju kemoterapiji, posebno osobama s leukemijom, čiji broj trombocita može postati opasno nizak, što dovodi do spontanog krvarenja.

Koriste se i za liječenje ljudi koji su pretrpjeli značajan gubitak krvi zbog nesreće ili operacije.

Trombociti (platelete) su sićušne ćelije nastale iz ćelija sa velikom jezgrom koje se nazivaju megakariociti, a koje se stvaraju u koštanoj srži.

Ove ćelije (oko 2-3 mikrona u prečniku) se oslobađaju iz koštane srži te cirkulišu u krvi. Trombociti su prve komponente koje se aktiviraju kada dođe do povrede krvnog suda ili tkiva.

Mijenjaju oblik i postaju vrlo ljepljivi, a zatim započinju stvaranje "krvnog ugruška". Broj trombocita je test koji određuje broj trombocita u krvi.