bliski istok

Aviokompanije obustavljaju letove za Tel Aviv: Eskalacija sukoba dostigla opasan nivo

U izraelskim napadima na Liban od ponedjeljka ujutro ubijene su najmanje 492 osobe

Više aviokompanija obustavilo je letove za Tel Aviv.

Azerbejdžanski avioprevoznik Azal Airlines najavio je obustavljanje svojih letova za Tel Aviv "zbog nedavnih događaja i sigurnosnih problema u Izraelu".

Dodatne informacije u vezi sa obnavljanjem letova između glavnog grada Bakua i Izraela bit će objavljene u zavisnosti od situacije, javila je azerbejdžanska državna novinska agencija APA.

Britanski avioprevoznik British Airways i mađarski Wizz Air također su obustavili letove za Tel Aviv, navodi "Times of Israel".

Prošle sedmice, njemačka aviokompanija Lufthansa i Air France odlučili su obustaviti sve letove za i iz Tel Aviva.

Odluka je uticala i na druge aviokompanije iz Lufthansa grupe – Eurowings, Swiss, Austrian Airlines i Brussels Airlines.

Američka kompanija Delta Air Lines objavila je u četvrtak da je obustavila letove između njujorškog međunarodnog aerodroma "John F. Kennedy" (JFK) i Tel Aviva do 31. decembra, navodeći kao razlog "konflikt koji je u toku".

American Airlines je također otkazao svoje letove za i iz Izraela do aprila 2025. godine.

Eskalacija između izraelske vojske i libanske grupe Hezbollah dostigla je opasan nivo koji bi mogao dovesti do sveobuhvatnog rata.

U izraelskim napadima na Liban od ponedjeljka ujutro ubijene su najmanje 492 osobe, uključujući 35 djece, a ranjeno je 1.645, objavilo je u ponedjeljak navečer libansko Ministarstvo zdravstva.

Izraelska vojska je od jutarnjih sati izvela stotine zračnih napada na gradove na jugu Libana, kao i na regije Bekaa i Baalbek.

Dok se zbog napada nastavlja val migracija iz južnih regija zemlje u glavni grad Bejrut i sjeverne regije, libanski ministar zdravstva Firas Abiad rekao je da oni doživljavaju "najkrvaviji dan" od građanskog rata.