INTERESANTNI PODACI

Istraživanje pokazalo: Ovo su najprljavija mjesta u vašem automobilu

Jedno istraživanje iz SAD rangira koja područja unutar vašeg automobila je prljavije od ostalih. Više nećete gledati na isti način unutrašnjost svog automobila kad ovo pročitate.

Provedena studija procjenjuje koja su područja najprljavija, kao i koji tip automobila i koji tip vozača čine stvari još gorim. Rezultati provedenog istraživanja pokazuju kako je jedina prljava stvar u vašem automobilu prekidač na radiju. To ne iznenađuje s obzirom na činjenicu kako se ovi mali okretni prekidači koriste vrlo često i teško ih je očistiti (posebno one s gumiranim i neklizajućim završetkom). Idući najprljaviji dio unutrašnjosti automobila je sigurnosni pojas. To ima smisla, jer ga dodirnete barem dva puta, svaki put kad se vozite.

Potom slijede prekidači za električne prozore, upravljač, presvlake na sjedalima, držači za čaše i flaše, te na kraju instrumentna ploča ispred vozača i suvozača. Kao što ste primijetili prethodno navedeni dijelovi unutrašnjosti automobila su oni koji se najviše dodiruju, pa nije ni čudo što je instrumentna ploča posljednja na popisu. Neke su bakterije još pronađene na teže dostupnim dijelovima prednje plastike, ali nigdje ni blizu koliko na mjestima koja redovito dodiruju masni prsti. Istraživanje je također kontroliralo ima li plijesni. Redoslijed popisa mjesta na kojima je pronađena plijesan gotovo je identičan popisu na kojemu se nalaze bakterije, iako se prekidač za jačanje zvuka na radiju našlo niže na četvrtom mjestu, a zanimljivo je kako se kod ove kontrole na stražnjem mjestu našao rukohvat za zatvaranje i otvaranje vrata što je neobično jer se taj dio ne nalazi na popisu onečišćenog bakterijom.

Podaci prikupljeni istraživanjem daju rezultate još preciznije. Tako je istraživanjem otkriveno da kada je u pitanju tip vozila, u kombiju je bilo najviše bakterija, zatim dolazi SUV, a zatim odobni automobil, kao i činjenica da oženjeni ljudi imaju prljavije automobile od samca. Također je otkriveno da su ženski automobili prljaviji od muškaraca i da automobili koji redovito nose djecu oko sebe imaju još više bakterija i plijesni u usporedbi s automobilima koji je nemaju. Ono što u svemu tome pomalo smeta jest da je ostavljanje mikroba, bakterija i pojava plijesni u automobilu neizbježna činjenica. Bez obzira koliko dobro očistite sve prije spomenute dijelove unutrašnjosti automobila, činjenica je da ih nikada nećete u potpunosti ukloniti – čak i ako ste nekim čudom nekako uspjeli sve da ih obrišete. ZanimlivI su rezultati još jednog posve drugačijeg istraživanja, a koje je tražilo ista osnovna problematična područja, ali se više fokusirala na to koliko su prljave unutrašnjosti ako se automobili dijeli (car sharing) ili su unajmljeni.

Morate znati kako vožnja u automobilima u car sharingu u prosjeku donosi oko tri puta više nečistoće i bakterija u odnosu na iznajmljene automobile, koju pak imaju oko osam puta bakterija od prosječnog taksija. Zanimljivo je da je ovo istraživanje pokazalo da je sigurnosni pojas iznajmljenih automobila znatno manje prljaviji od volana ili ručice mjenjača. Međutim, u slučaju automobila koji dijele vožnju (car sharing), sigurnosni pojas imao je na sebi mnogo više bakterija nego u iznajmljenom automobilu (otprilike isti broj jedinica koje formiraju koloniju kao upravljač i mjenjač), ali najveće bakterije i pravi magnet gljivica je ploča na kojoj su prekidači za prozore, a koji imaju pet puta više bakterija od sigurnosnog pojasa. Istraživanje je pokazalo kako su, za usporedbu, taksiji prilično čisti. Naravno, nisu bili potpuno čisti, ali s mnogo manjim brojem kolonija bakterija i drugih gadnih stvari od bilo vožnje u automobilima ride-share ili ren-a-cara.